Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az olaszban mi a különbség a...

Nicola73 kérdése:

Az olaszban mi a különbség a potere és sapere igék között ?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom mindkét szó jelentése tudni. De akkor mi a különbség ?
2023. szept. 18. 18:35
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A poteret magyarul leginkább a hat-hettel fordítanám. Leginkább külső tényezőtől függ.

A sapere pedig konkrét tudást jelent.

Pl. Posso nuotare - úszhatok. (Pl. van víz a medencében, megengedték).

Posso scrivere -írhatok (valaki megengedte, nincs eltörve a kezem, van tollam.)

So nuotare- tudok úszni (mert megtanultam.)

So scrivere - tudok írni - mert megtanultam.

2023. szept. 18. 18:54
 2/4 anonim ***** válasza:
51%
Ahogy az 1 írja. Potere lehetőség, sapere képesség.
2023. szept. 21. 22:35
 3/4 anonim ***** válasza:
76%

2: Nem, 1-es nem ezt írta. Ő nagyon pontosan megfogalmazta:

– potere: fizikai képesség, lehetőség (olyan, mint az angol can): meg tudom csinálni, mert a körülmények, a képességeim, adottságaim lehetővé teszik

– sapere: mentális tudás (olyan, mint az angol know): meg tudom csinálni, mert tudom, hogyan kell, mert korábban megtanultam

2023. szept. 22. 14:10
 4/4 anonim ***** válasza:
60%

Egyes vagyok, valójában a helyzet a következő, csak nem nagyon akartam összezavarni a kérdezőt. Én sem kezdő szinten tanultam a potere és riuscire közti különbséget, amit sokkal inkább össze lehet keverni a poterevel.

Potere-lehetőség

Posso scrivere- írhatok (a külső körülmények lehetővé teszik, van tollam, papírom, megengedték. )

Riuscire- képesség

Riesco a scrivere - képes vagyok írni. A mentális és a fizikai állapotom lehetővé teszi, hogy írjak. Tehát az eltört kezű példámat inkább ide tenném. A mentális állapotnál arra célzok, hogy egészséges vagyok, nem arra, hogy megtanultam.

So scrivere - tudok írni, mert megtanultam.

2023. szept. 22. 15:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!