Helyes ez a cím?
A Qubiten van egy ilyen cikk:
A cím: Elhunyt Dolly, az első klónbirka megalkotója
Ezt én úgy értem, hogy Dolly nem a birka, hanem az alkotó neve
Nem így kéne írni: Elhunyt Dolly, az első klónbirka, megalkotója
Vagy rosszul tudom és ez sajnos kétértelmű, de helyesen van írva?
Elhunyt az első klónbirka, Dolly megalkotója.
Elhunyt a megalkotója Dollynak, az első klónbirkának.
A klónbirka után nem kell vessző. Ahogy te írtad én zárójelet/gondolatjelet alkalmaznék. Elhunyt Dolly - az első klónbirka - megalkotója.
Nyelvtanilag helyes, ahogyan le van írva, de kétértelmű.
A többiek jó példákat írtak.
3: De, sajnos kell vessző utána is (bármilyen hülyén néz is ki), mert ez egy értelmező szerkezet. #2-es válaszából lehet tudni, hogy kell, mert az ő példája mutatja, hogy adott esetben egy ragot a Dollyhoz és az értelemzőjéhez is csatolni kell. Ha csak az értelmezőhöz csatolnánk, akkor nem kéne vessző, pl. III. Károly brit királlyal találkozik.
A két vessző, a két gondolatjel, vagy a két zárójel azonos elvet követ: közbeékelést jeleznek. Két vesszővel – elvileg – egyértelmű, de nagyon hülyén néz ki, hogy a második vessző után már csak egy szó van. Ráadásul, nem is tükrözi a kiejtést, mert míg a Dolly után tartunk egy kis szünetet, az értelmező után nem – a vessző meg ezt a szünetet (vagy ennek hiányát) volna hivatott tükrözni…
De igen, úgy kell írni, ahogy te gondolod. Úgy is van írva.
“Elhunyt Sir Ian Wilmut, az első klónbirka, Dolly megalkotója“
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!