Helyes ez a cím?

Figyelt kérdés

A Qubiten van egy ilyen cikk:

[link]

A cím: Elhunyt Dolly, az első klónbirka megalkotója

Ezt én úgy értem, hogy Dolly nem a birka, hanem az alkotó neve

Nem így kéne írni: Elhunyt Dolly, az első klónbirka, megalkotója

Vagy rosszul tudom és ez sajnos kétértelmű, de helyesen van írva?

2023. szept. 12. 08:28
 1/10 anonim ***** válasza:
86%

Elhunyt az első klónbirka, Dolly megalkotója.

Elhunyt a megalkotója Dollynak, az első klónbirkának.

2023. szept. 12. 09:18
 2/10 anonim ***** válasza:
Elhunyt az első klónbirkának, Dollynak a megalkotója.
2023. szept. 12. 10:12
 3/10 anonim ***** válasza:
65%

A klónbirka után nem kell vessző. Ahogy te írtad én zárójelet/gondolatjelet alkalmaznék. Elhunyt Dolly - az első klónbirka - megalkotója.

Nyelvtanilag helyes, ahogyan le van írva, de kétértelmű.

A többiek jó példákat írtak.

2023. szept. 12. 12:34
 4/10 anonim ***** válasza:
53%

3: De, sajnos kell vessző utána is (bármilyen hülyén néz is ki), mert ez egy értelmező szerkezet. #2-es válaszából lehet tudni, hogy kell, mert az ő példája mutatja, hogy adott esetben egy ragot a Dollyhoz és az értelemzőjéhez is csatolni kell. Ha csak az értelmezőhöz csatolnánk, akkor nem kéne vessző, pl. III. Károly brit királlyal találkozik.

A két vessző, a két gondolatjel, vagy a két zárójel azonos elvet követ: közbeékelést jeleznek. Két vesszővel – elvileg – egyértelmű, de nagyon hülyén néz ki, hogy a második vessző után már csak egy szó van. Ráadásul, nem is tükrözi a kiejtést, mert míg a Dolly után tartunk egy kis szünetet, az értelmező után nem – a vessző meg ezt a szünetet (vagy ennek hiányát) volna hivatott tükrözni…

2023. szept. 12. 12:44
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
: igen, igazad van, utána eszembe jutott, hogy én is használtam már közbeékelődést vesszővel, csak ott sokkal hosszabb volt a mondat és nem egyetlen szó jött utána. Így nekem egy kicsit furán nézett ki, de akkor ezekszerint így is jó.
2023. szept. 12. 12:50
 6/10 anonim ***** válasza:
En ezt ugy ertem, Dolly hunyt el, ami az alkoto neve.
2023. szept. 13. 08:41
 7/10 anonim ***** válasza:

De igen, úgy kell írni, ahogy te gondolod. Úgy is van írva.

“Elhunyt Sir Ian Wilmut, az első klónbirka, Dolly megalkotója“

[link]

2023. szept. 13. 08:52
 8/10 anonim ***** válasza:
#7: De ha megnézed, magában a linkben még nem úgy szerepel, mint a cikk címében, márpedig a linket általában a cikk címe alapján annak létrehozásakor, automatikusan generálja a hírportál rendszere, amiből az következik, hogy a cikk címét a cikk létrehozása után módosították. Bizonyára ők is rájöttek, hogy az eredeti cím félreérthető volt.
2023. szept. 13. 09:52
 9/10 anonim ***** válasza:
#8, több mint valószinû.
2023. szept. 13. 09:54
 10/10 anonim ***** válasza:
Ez azért fölöttébb vicces: 4-es válasz 0%-on áll, a vele egyetértő 5-ös válasz meg 100%-on.
2023. szept. 13. 10:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!