Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mikor lehet das helyett es-t...

Mikor lehet das helyett es-t használni?

Figyelt kérdés
2023. aug. 29. 20:42
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha nem főnév előtt áll, hanem önálló alany.

Das Auto ist schnell.

Das ist meine Auto.

Ich habe es verkauft.

2023. aug. 29. 22:50
 2/3 anonim ***** válasza:
A "das" névelő németben akkor válik "es"-sé, amikor az a mondat alanya, és a következő szó magánhangzóval kezdődik. Ez a változás kiejtési okokból következik be. Például: "Das ist mein Buch." de "Es ist hier."
2023. aug. 29. 23:12
 3/3 anonim ***** válasza:

1-2: Bődületes baromságokat írtátok!

Amikor a das nem névelő, akkor mutató névmás. Az es pedig stemekyes névmás. Nagyon leegyszerűsítve, a mutató névmással hangsúlyosan beszélünk valamiről, a személyes névmással meg nem.

Pl. Ich habe es verkauft (Eladtam). – Ich habe das verkauft (Azt adtam el).

De bármelyik másik névelő is lehet. mutató névmás, nem csak a das.

Pl. Ich habe ihn verkauft / Den habe ich verkauft. (Ha valami hímneműt adtam el.)

Mind a mutató, mind a személyes névmás lehet a mondat alanya és tárgya is.

Pl egy csoportképen rámutatva: Die ist meine Mutter – Ez itt az anyukám.

De ha ott áll melletted és bemutatod valakinek és egyértelmű, hogy róla beszélsz (tehát nem szükséges hangsúlyozni): Sie ist meine Mutter.

2023. aug. 30. 07:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!