B1,B2,C1,C2? Melyiket érdemes megcsinálnom?
Van egy kis angol nyelvtudásom. Nagyjából megértem magam. Sajnos amikor alkotnom kell mondatokat akkor nehezebben megy. De viszonylag jó passzív angol nyelvtudásom van. Ezzel el lehet érni egy C1-es szintet? Akik megcsinálták mennyire nehéz?
Nézegettem a példa feladatlapokat, nem tűnik vészesnek a C1. Amíg nincs benne sok szleng meg nagyon elvont fogalmak addig meg értem.
Tehát pl. ez már nem menne:
The quark-gluon plasma, a state of matter hypothesized to have existed microseconds after the Big Bang, is postulated to be a milieu where quarks and gluons roam freely in a deconfined state, unshackled from their hadronic incarceration. The recreation of this primordial soup in terrestrial particle accelerators, such as the Large Hadron Collider, is an endeavor of Herculean proportions, necessitating temperatures in excess of trillions of degrees and sophisticated detection apparatuses to discern the evanescent signatures of this transient phase transition.
EZT megértem:
The quark-gluon plasma is a type of matter that scientists believe existed just after the Big Bang. It’s thought to be a state where quarks and gluons, which are usually bound together, could move around freely. Scientists are trying to recreate this early state of the universe using particle accelerators like the Large Hadron Collider. This is a challenging task that requires extremely high temperatures and advanced equipment to detect the brief moment when this change happens.
"Ugyanezek kb. mint amit én írtam"
Hát, azért én látok némi különbséget aközött, hogy
"Folyamatosan és gördülékenyen fejezi ki magát, ritkán keresi a szavakat és kifejezéseket. A nyelvet könnyeden és hatékonyan használja a különböző társadalmi és szakmai kapcsolatokban. Gondolatait, véleményét pontosan ki tudja fejteni; hozzászólásait a beszélőtársakéhoz tudja kapcsolni.
Világosan és részletesen tud leírni bonyolult dolgokat úgy, hogy más kapcsolódó témaköröket is bevon, egyes elemeket részletez, és mondanivalóját megfelelően fejezi be."
meg aközött, hogy
"Egy elvontabb amerikai rap szöveget is megértesz gond nélkül."
:DDD
Nem arról szól a történet, hogy mit "értesz meg", nem érted? Nem... :)))
Első vagyok, akkor lehet tévedtem és nem c1-es szintű szöveg.
A lényege a mondandómnak az lett volna, hogy hiába van egy bizonyos szintű passzív tudás, ha az aktívan nincsen ott. Azt kellene megnézni, hogy milyen az aktív tudás.
Ez a beosztás szerintem nem valami jó, mert inkább a passzív tudásra irányul. Továbbá könnyebb nyelvezetű filmeket lehet már alacsonyabb szinten is nézni. Plusz egy nehezebb rap szöveget néha még c1-es szinten is nehéz megérteni.
14. Teljesen igazad van. Most kitöltöttem egy gyors netes tesztet.
Grammar & Vocabulary : B2
Listening test : C1
Tehát az van, hogy megértem a szöveget C1-es szinten de írni már nem tudnék C1-es szinten.
Ez most a hallott szöveg értése a másikat nem mentettem el:
Congratulations! Your level is C1 (advanced)
C1
This is approximately equivalent to a pass at CAE, an IELTS band score of 7.5 or 100 at TOEFL iBT
Tehát akkor vagy gyakorlom az aktív nyelvtudásomat és meg csinálom a C1-et, vagy beérem a B2-vel is de az tuti menni fog.
Nem kell itt anyázni meg nyelvezni a C2-vel kapcsolatban. A legnívósabb C2 az a Cambridge Proficiency. A 90-es években az ELTE-n volt egy hasonló belső vizsga (proficiencynek is hívta a hallgatói zsargon), aztán voltak, akik a cambridge-i vizsgát tették le, mert egyrészt azt elfogadta az ELTE, másrészt attól féltek, hogy a belső vizsga szemetebb lesz. Az akkori okos magyar fiatalok letették vagy egyiket, vagy másikat öngyilkosságok nélkül.
Egyébként tele van a világ Cambridge Proficiency régebbi tesztekkel, azon jól lehet lemérni a tudást, mivel az a vizsga is egyre könnyebb lett, alkalmazkodva az emberiség hülyüléséhez, tehát, ha egy ötven éves teszt sikerül 60 %-ra, az most 80 lenne. 30 éve még kötelező olvasmány is volt, amiből valami dolgozatot kellett rittyenteni, évente változó címekkel (igaz, lehetett más feladatok közül is választani). Az egyik ilyen könyvcímre emlékszem, Margery Allingham: The Tiger in the Smoke.
Igazából a teljesen aktív tudást nem internetes tesztekkel lehet megnézni. (Általában ott vannak válaszlehetőségek, fel tudod ismerni mi a rossz válasz.)
Úgy lehetne megnézni, hogy eléd tesznek egy üres lapot, hogy x témáról (legyen ismert téma, amiről tudsz beszélni magyarul) írj magadtól. És ott megnézni, hogy hogyan is írsz. (Vagy szóban: beszélj egy témáról magadtól.)
"vagy beérem a B2-vel is de az tuti menni fog"
Egyáltalán nem tuti. Semmit se tudunk se arról, hogy mennyire jól, választékosan, stb. írsz, se arról, hogy mennyire jól, választékosan, stb. beszélsz.
"Semmit se tudunk se arról, hogy mennyire jól, választékosan, stb. írsz, se arról, hogy mennyire jól, választékosan, stb. beszélsz."
Dehogynem, ő maga írta:
'Sajnos amikor alkotnom kell mondatokat akkor nehezebben megy.'
Szóval magyarul se normálisan nem tud írni, se ki nem tudja fejezni magát szóban, csak makog... és ez C1 szint jahh persze... inkább A2 vagy jószándékkal B1, mint a konyhai mosogatóknak vagy betanított munkásoknak akik kimennek nyelvismeret nélkül és rájuk ragad valami a nyelvből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!