Semmit nem tudok angolul. Elkezdtem angol nyelven filmeket nézni, de tanácstalan vagyok, hogy a felirat milyen nyelvű legyen. Ki hogy kezdte?
"azonnal fordítani kell"
Nem, nem kell. Amikor filmet nézel, akkor arra figyelj, hogy miről szól a film! Próbáld meg élvezni - és közben (észrevétlenül is!) rád ragad majd néhány szó, szokja a füled a kiejtést, a hanglejtést, stb. anélkül is, hogy erőlködnél, hogy "mindent azonnal lefordíts".
De ez csak egy módszer legyen a sok közül, amit bevetsz a nyelvtanulás érdekében, önmagában ettől ne várj semmi konkrétumot: ez csak az élvezeti része (ami attól még nagyon is fontos).
"a szinkron nem minden esteben szószerinti, hanem olyan, aminek köze van az igazsághoz. Vannak mondatok,amik furcsán szólnának Magyarul, így máshogy van lefordítva, de a lényegre"
Igen, mert a fordítónak pont az a dolga, hogy ilyenre csinálja a szöveget, nem pedig az, hogy "nyelvet tanítson".
Ha nem fordító akarsz lenni, akkor azt kellene megtanulni, hogy idegen nyelven gondolkozz. Ha állandóan fordítasz filmnézés közben akkor nem az fog megmaradni, hogy mit hogyan mondtak, hanem magyarul, hogy mire fordítottad, mit jelentett. (Saját tapasztalat.) A dalszövegeknél honnan tudod, hogy jó?
Arra kellene törekedni, hogy ne fordíts. Ehhez pedig nem az a jó megoldás, hogy mindent, amit látsz lefordítasz, hanem az, ha a nyelvtudásodat szépen felépíted az alapoktól kezdve. (És ezt úgy mondom, hogy én spanyolul filmekből tanultam meg, de én előtte olaszt és franciát tanultam, amelyek hasonlítanak valamennyire a spanyolra.)
Feliratozásnál alapból meg van adva a karakterszám. (40) Nekem volt órám, ahol ezt tanultuk, nem olyan egyszerű ám feliratot készíteni.
De azt még el akarom mondani, hogy ha neked ez beválik és tényleg azt érzed segít, akkor ne tántorítson el az, hogy mi mit mondunk. Lényeg, hogy fejlődj.
(Hármas vagyok.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!