Angolul hogy tudnék gyorsan/gyorsabban fejlődni?
Szeretnék angolból elérni egy elég jó szintet hogy meg tudjam értetni magam a mindennapokban. Mit tanácsoltok? Mit csináljak hogy a szókincsem és a beszédkészségemet fejlesszem?
Mi a titka, hogyan tudnám magam felpörgetni? Ha valaki pl angolul kérdez kb bepánikolok és nem jutnak eszembe a szavak. :(
Pedig ha lenne kis időm simán tudnék válaszolni mert megy valamilyen szinten.
Valamiért azt érzem alig tudok valamit és ezért nem is merek állásokra jelentkezni :( :(
"hogy tudnék gyorsan/gyorsabban fejlődni? ... Ha valaki pl angolul kérdez kb bepánikolok és nem jutnak eszembe a szavak. :( Pedig ha lenne kis időm simán tudnék válaszolni mert megy valamilyen szinten. Valamiért azt érzem alig tudok valamit"
Agyonstresszeled magad azzal, hogy gyorsan akarod. A nyelvtanuláshoz viszont idő kell. Minél inkább sürgeted a folyamatot, annál stresszesebb leszel, így annál kevésbé fog menni.
Fogd fel szabadidős tevékenységnek, úgy csináld, hogy ellazulj, és használj ki minél több lehetőséget arra, hogy angolul beszélj másokkal - akárkikkel, angolul tanuló magyar barátok is lehetnek, vagy bárki.
A mai világban már bődületes mennyiségű anyagot szolgáltat az internet. Tanulni viszont csak leülve és tanulva lehet.
Szavakat és kifejezéseket mindig kontextusban, szövegkörnyezetben érdemes tanulni.
Amúgy nekem a közelmúltban egy csomó nagyon jó nyelvtanulós anyag jutott a birtokomba, ha gondolod - te vagy bárki más - hogy hasznos lehet ilyesmi, akkor keress, írj privát üzenetet!
Iratkozz be egy nyelvtanfolyamra, és mikor általánosan tesz fel kérdést a tanár, akkor jelentkezzél.
Így lesz természetes a válaszolás indíttatású beszéd.
Én a nyelvtanfolyamot javaslom.
Ezeknek a "fú de megtanulnék egy nyelvet, mert tetszik meg izgalmas, fel is megyek a netre tananyagért vagy keresek egy magántanárt!" gondolatmenetnek nem vagyok a híve.
Egyrészt az otthon önmagunkat okításnak vagy a magántanárnak úgyis az a vége az esetek többségében, hogy pár hét lelkesedés után ráun az ember és enged a kísértésnek, hogy kihagyogassa az órákat, amíg végleg abba nem hagyja a nyelvtanulást. A nyelvtanfolyamokra is pár hét után bőven ráun az ember, viszont mivel kifizetett rá egy valag pénzt előre, így rá van kényszerülve, hogy járjon az órákra, szóval bármennyire nincs is kedve aznap elmegy és csinálja.
Másrészt rá van kényszerülve, hogy másokkal beszéljen, csoport előtt beszéljen és mivel ráköltött a tanfolyamra egy csomó pénzt, ezért nem fogja a saját tanmenetét szabotálni azzal, hogy ő nem hajlandó megszólalni és a feladatokat csinálni.
Harmadrészt a csoporttársaktól is lehet tanulni. Ők is olyan dolgokat kérdezhetnek amikre akkor jössz rá, hogy te sem tudtad és téged is érdekelne, olyan hibákat vétenek amikről te nem is tudtad, hogy az hiba, plusz lehet nekik is olyan szókincsük, hogy tanulsz tőlük 1-2 dolgot.
"mivel ráköltött a tanfolyamra egy csomó pénzt, ezért nem fogja a saját tanmenetét szabotálni azzal, hogy ő nem hajlandó megszólalni és a feladatokat csinálni."
Azt te csak hiszed. :) Az átlag bolygólakó rettenetesen hülye. Az ugyan nem nyelvtanfolyamon volt, hanem felvételi előkészítő matekon, hogy a mellettem ülő boldogan újságolta, hogy kifigyelte, hogy a tanár milyen sorrendbe szóltja fel a csapatot, és így majd mindig ki tud menni előtte pisilni. Mikor az a tanár is azzal kezdte, hogy a szereplést meg kell szokni, és emiatt mindenki dogozik majd a táblánál. De nyelvtanfolyamon is láttam erre ezer példát. Mindig felmerült bennem a kérdés, hogy akkor minek jön ide az ostobája? :D
Nyelvtanfolyamon persze inkább az a változat elterjedtebb, hogy a szeptember végén induló tanfolyamról egyharmada-fele novemberre lekopik (még akkor is, ha egy csomó pénzt ráköltött), a maradék meg elviseli, ha felszólítják.
8, ez igaz, de mondjuk az is kérdéses, hogy hány évesekről beszélünk. Felnőttképzésen is akad, aki eltűnik a tanfolyam felére, de én felnőtteknél már azt veszem észre, hogy egy tanfolyamra amit kifizettek a saját megkeresett pénzükből, normálisan bejárnak, szerepelnek és tényleg ritka az a tanuló, aki eltűnik. Persze létezik, csak ritkább.
Mondjuk lehet csak én nem voltam annyi tanfolyamon, hogy tapasztaljam ennek az ellenkezőjét, szóval simán belefér, hogy léteznek olyan tanfolyamok, ahova a felnőttek bejárnak széket melegíteni a kurzus feléig, aztán eltűnnek.
A tiniknél meg a gyerekeknél, ahol azért vannak ott, mert a szülők beíratták, már más a helyzet. Ilyen korban tényleg kevesebben veszik komolyan az egészet. Nekem például a legnagyobb rémálmom lenne kamaszokat vagy nagyon kisgyerekeket tanítani.
#9 Minden csak a megközelítés és tényleges elhatározás kérdése. Aki van annyira eltökélt, hogy végig akarja csinálni a tanfolyamot, az ugyanúgy veheti a fáradtságot, hogy saját maga képezze magát.
Én csak két nyelvet tanultam meg önszántamból és jobbára tanár nélkül és csak fordításig vittem, tanítani soha nem akartam, de pont ma olvastam itt valakitől, hogy ő 4 nyelvet sajátított el autodidakta módon és tanít is közülük - persze nem tudjuk, milyen szinten és mindenki azt állít névtelenül és ellenőrizhetetlenül, amit akar.
Vannak a tanfolyamnak/tanárnak is vitathatatlan előnyei. Az mindenképp biztos, hogy válaszolni, beszélni sokkal inkább lehet interaktív közegben megtanulni, mint egyedül otthon magolgatva. Hogy ezt egy anyanyelvi beszélgető partnerrel, valamilyen szinten a nyelvet beszélő baráttal, képzett nyelvtanárral, vagy egy számítógép mikrofonjával beszélgetve csinálja valaki, az komoly különbségeket jelenthet, de mindenképp eredményesebb, mint ha nem is próbálkozik valaki.
Ma már a net lebontott minden korlátot, egy kis keresgéléssel simán találhatsz a világ túlsó felén is barátokat, akikkel szabadon beszélgethetsz. Csak azért, mert más nem így szokta meg, vagy nem ez számára a természetes, még működhet. Azt érdemes megkeresni, hogy neked mi működik - meg hogy ami nem működik, az miért nem és hogyan tudnál megoldást találni rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!