Hogyan tudnék horvátul megtanulni? (Forrásokra lenne szükségem)
26 éves vagyok, egész életemben a nyelvtanulás volt az igazi erősségem, de értelemszerűen azért senki nem fizet, hogy sok nyelven beszélek.
Nagyon magas szinten egyik nyelvet sem tanultam meg, egy nagyon erős nyelvtanom, társalgási nyelvezetem és üzleti szókészletem van angolból, németből és oroszból.
Nem kívánok sem szépirodalmat olvasni sem színházba járni, egyszerűen csak élvezem az eszmecseréket a külföldi velem egyidősekkel és örülök, ha örömet okoz nekik, hogy magyarként vettem a fáradtságot és megtanultam a nyelvüket. (Ez különösen Oroszországban volt megható nekik, a németek megszokták, hisz német gyárakkal van tele országunk., az amerikaiaknak pedig természetes, hogy az egész világ tud angolul).
A helyzet, hogy a horvát bár nehéz nyelv, az orosz nyelvtan és szókészlet már alapból megkönnyítené a tanulásomat, de van egy nagy bökkenő: ez a szavakon belüli hangsúly.
Oroszban van erre egy szuper online szótár, ahol még a szavak ragozott alakjaiban is látni, hogy hol a hangsúly. Na ahhoz képest, hogy a horvát az az EU egyik hivatalos nyelve, ilyen szótárat az interneten sehol sem találtam.) És egy elrontott hangsúly beszédben értelmetlenné teszi a szót vagy akár más jelentést is adhat. (oroszban van pár ilyen, mikor írva ugyanaz a szó, de a hangsúly megváltoztatásával külön jelentést kap a szó)
Jelenleg egy olyan cégnél dolgozom, ahol sok a horvát kolléga. Ők nem várják el a horvát tudást a magyaroktól, de észrevettem, hogy az eddig megtanult pár mondatom is meglepetést okozott nekik és ez jó érzés. Illetve szeretek Horvátországban utazni, ott is jól jöhet a jövőben.
És ahogy az oroszban, úgy a horvátban is előfordul, hogy az alap szó hangsúlyától a ragozás hatására eltolódhat a hangsúly. Én nem csak írni szeretnék tudni horvátul, de beszélni is.
Tud bárki segíteni nekem, esetleg egy internetes szótárral, hogy a hangsúlyok a helyükre kerüljenek?
Előre is köszönöm.
Szótárat sajnos nem tudok. Kis nyelvek hátránya, hogy kevés ilyen segédanyagot lehet találni hozzájuk. Én észtül szerettem volna megtanulni, ahhoz is alig volt valami...
Esetleg hallgass horvátul rádiót. Vagy nézz úgy sorozatokat. Tudom nem ugyanaz mint a tematikus tanulás de csak rádragad valami.
Vagy akár telefonra is letölthetsz nyelvtanulós appokat (duolingoban úgy emlékszem nincs horvát de valami ilyesmit csak találsz)
Szia!
Nem tudom, megvan-e még a szándékod. Én hasonlóan nyelvbvzi vagyok és megtanultam szerbül, saját indíttatásból. Tudjuk mindketten, hogy politika miatt külön nyelvek, de amúgy ugyanazok.
Szóval, tudom ajánlani az И. И. Толстой-féle szerbhorvát-orosz szótárat, ez azon kevés szótárak egyike, ahol jelölve van a hangsúly.
Én is Moszkvából szereztem meg nyomtatott formában, 1970-es kiadás. PDF-ben megvan eggyel korábbi, amíg nem volt meg a könyv, addig azt használtam. Át tudom küldeni, ha érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!