Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Most akkor én vagyok a "rossz"...

Most akkor én vagyok a "rossz" vagy csak hiszti?

Figyelt kérdés

Van egy Playstation-om sok jó játékkal. Gondoltam kiviszem a húgaimnak had játszanak vele... Annyi feltételem volt, hogy cserébe tanuljanak egy kis angolt a nyári szünet alatt is, mert a mai világba ez már nagyon fontos. Azt mondták oké! Pár nap után a kisebbik elkezdett sírva panaszkodni a nagyobbnak, hogy "az egész nyári szünetet tanulással fogja tölteni...". Ezt pont meghallottam és sajnáltam nagyon. Elmondtam nekik még1x hogy NEM kötelező! (csak akkor elviszem a ps-t) 3 naponta adok fel 5 szót leckének, amit helyesen kell leírniuk, és ejteniük. Az egyik 10, a másik 13 éves. Most én vagyok "kegyetlen", vagy csak "felesleges" hiszti volt?

Mi a véleményetek folytassam, vagy hagyjam őket játszani? Esetleg napi egy szó legyen a limit?

A válaszokat előre is köszi!

2023. jún. 28. 20:47
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
47%

Részükről hiszti, mert öt szót megtanulni, pláne háromnaponta, azért nem teljesíthetetlen feladat, 10 percnél többet nem vehet el a napjukból.

Ugyanakkor, szavakat tanultatni kontextus nélkül nagyon rossz módszer, és jó eséllyel a hónap végére el is felejtik a hónap elején tanult szavakat. Ennek is nem sok értelme van. Kreatív, szórakoztató feladatokkal, amit talán nem is feladatnak érzékelnek, sokkal többre lehet jutni, persze ahhoz neked is sokkal jobban bele kell tenned magad az előkészületekkel. Feladni öt szót az neked egy perc, aztán már csak számonkéred. Ebbe te sem teszel bele túl sok energiát, akkor ne várd el, hogy ők többet tegyenek bele!

Ami meg a PS-t illeti: az ennyi idős gyerekeket inkább távol tartani kéne a képernyőtől, amennyire csak lehet, nem PS-t adni nekik, hogy egésznap előtte üljenek. Vagy keményen korlátozni, pl. max 1-1 óra délelőtt és délután is. De abból megint hiszti lesz.

2023. jún. 29. 09:31
 12/21 anonim ***** válasza:
83%

Azért ettől rossznak nem mondanálak téged, csak volt egy átgondolatlan, hibás elképzelésed. Én mindig azt mondom, hogy az ember mielőtt bármit tesz, gondolja át, hogy az neki hogyan esne? Nyilván minden ember más és más, de azért első körben sok rossz ötlet kihullik a rostán. Aztán meg nem árt, ha az ember folyamatában is megnézi a dolgokat, hogy azzal vajon mit ér el?

A hiszti viszont az, amit most te művelsz. Ráadásul még abba a hibába is beleestél, hogy magadból indulsz ki. Tudod, normális körülmények között nem a nyári szüneten fog múlni az ember jövője. Nem ez az, amikor keménykedni kell. Való igaz, nem szabad hagyni zülleni az embert tanév alatt. De a pihenés az pihenés. Anya-apa sem a munkával van elfoglalva az éves szabadsága alatt.

Az a baj, hogy végletekben gondolkodsz. Nálad nincs arany középút. Nálad csak az létezik, hogy a nyári szünetet is végigtanulja az ember, vagy az, hogy tanév alatt hagyják elkallódni. Nem végletekben kellene gondolkozni, hanem egy arany középutat kellene megtalálni. A szünet arra való, hogy az ember önfeledten pihenjen. Utána meg majd lesz 9 hónap, ami meg nagyrészt a tanulásról szól. De hadd említsem meg, hogy engem egyszer sem kényszerítetek szünetben tanulásra. Sőt, nagypapám, aki egyébként tanár, és több évtizeden át iskolaigazgató volt, minden nyári szünet elején elmondta, hogy nehogy a tanulással foglalkozzunk. Esetleg utolsó 2 hétben vegyük elő naponta fél órára a könyveinket, füzeteinket, és nézegessük át, hogy mit tanultunk, de ennél többet ne foglalkozzunk vele. Most már túl vagyok a harmincon, van egy diplomám, két nyelvvizsgám, két OKJ-s szakmám, meg olyan szakmai hírnevem, hogy havonta keresnek fel állásajánlatokkal. És mindezt úgy, hogy szigorú értelemben véve semmit nem tanultam nyári szünetekben. (Ami érdekelt, azzal persze foglalkoztam, mondjuk rengeteg természetfilmet néztem, és önszorgalomból megtanultam programozni, de olyan, hogy kimondottan nekiüljek tanulni, nem volt.) És nem, nem hinném, hogy valami csodagyerek lennék. Húgom szintén soha nem volt nyári szünetekben tanulásra kényszerítve, mégis van nyelvvizsgája, két diplomája, meg egy tanfolyama. Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy a nyári szüneten dől el, hogy kiből mennyire lesz iskolázott ember.

2023. jún. 29. 14:48
 13/21 anonim ***** válasza:
74%
de mért nem állítod inkább át a játékok nyelvét angolra, és akkor meg is van a tanulás. nekem a legtöbb angol szókincsem játékokból van, a "írd le naponta háromszor tíz szót egy papírra" és hasonló "tanulási módszerekből" nagyjából nulla szó ragadt meg.
2023. jún. 29. 22:21
 14/21 anonim ***** válasza:
70%
Hadd játsszanak! Amit erővel nyomnak le az ember torkán, csak megutálja. Így voltunk mi az orosszal is. Majd ha maguktól rájönnek, mennyire fontos, akkor úgyis meg fogják tanulni, és te sem leszel a számukra mumus. Sőt, te lehetsz az, akihez segítségért tudnak fordulni, ha egyszer tényleg rászánják magukat.
2023. júl. 1. 14:39
 15/21 anonim ***** válasza:
26%
Itt a #9 az egyetlen normális. A többi meg lehúzná maga mellé a szellemi sárba, a műveletlen, buta tinók mellé a gyerekeket.
2023. júl. 1. 15:47
 16/21 anonim ***** válasza:
34%
Meg a #11
2023. júl. 1. 15:48
 17/21 anonim ***** válasza:
47%

valóban 16, a ps szörnyűséges dolog, én is olyan műveletlen és buta lettem a játékoktól, hogy most idegenvezetőnek tanulok, és mellette egy egész csoport diplomás értelmiségi szaktársat korrepetálok angolból, mert a köznapi szókincsük is gyalázatos, nemhogy még az építőanyagok vagy a középkori fegyverek nevei... fúj, fúj, gonosz technológia, a végén még érdekessé tenne valamit, amit máskülönben kínkeservvel kell bemagolni! ha száz éve nem létezett a lehetőség egy jobb megoldásra, most se éljünk vele!!!!44!!!4! a fejlődés szörnyű, és hitler is az agresszív videójátékok miatt lett olyan amilyen!!444!4!!4

de tényleg nem érzitek magatokat cikinek 9essel meg 11essel? a hatvanas évekbeli galaktikákban is ugyanezt a tematikát nyomták... lépjetek már túl rajta, nem kell mindig megsértődve lenni a fejlődésre.

2023. júl. 1. 18:55
 18/21 anonim ***** válasza:
35%
#17, köszi az illusztrációt. Hát ez a baj a neten, hogy olyan korlátolt felnőttek vannak, akik pont az ellenkezőjét értik ki abból, ami le van írva. :D Mert ez a három ember azt tartotta volna jónak, ha néha nyáron is megmozgatják a gyerek agyát, nem pedig mást. :D :D :D 3 hónap az rettenetesen sok idő, felejtésre. gyakorlatilag újra kell tanulni mindent. Ezért lesznek buta felnőttek a lusta gyerekekből. Akik azt sem értik, mit jelentenek az egymás után rakott szavakból álló mondatok. :D
2023. júl. 1. 19:07
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
#15 jaja, tehát aki azt mondja játssz angolul, azzal szórakozva tanulsz, az szerinted nem normális, gratulálok. és még te fikázol másokat
2023. júl. 1. 19:57
 20/21 anonim ***** válasza:
76%
#18 ez egy f.szság
2023. júl. 1. 19:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!