Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Nehezebb értelmi képességűként...

Nehezebb értelmi képességűként hogyan tanulhatnék így?

Figyelt kérdés

A linken ( [link] ) elérhető videó 9:33 részénél a készítő azt mondja, hogy a nyelvtanulásnál érdemes nyelvtanárral és könyvvel is tanulni, hogy legyen kerete a tanulásnak, ne vesszen el az ember a végtelen forrásban.

Szeretnék megtanulni angolul maximum jövő év nyárig, és sok-sok oldalt lementettem, de amikor neki kezdenék, nem tudom hol kezdjem és hamar elmegy a kedvem a tanulástól.

Milyen könyvet ajánlanátok? Hogyan kezdhetnék neki?

2023. jún. 11. 00:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
#8: Lehet akármennyi tapasztalatod, az elmúlt évtizedekben elszállt az idő afelett a módszer felett, amit ajánlasz. Olvass bele például Celce-Murcia: "Teaching English as a Second or Foreign Language" c. nemzetközileg széles körben elfogadott és a nyelvtanár-oktatásban a világ sok egyetemén használt könyvébe, s látni fogod, hogy a nemzetközi módszertani közmegegyezés elavultnak ítéli meg a módszeredet. A kommunikatív módszerek a korszerűek.
2023. jún. 13. 08:13
 12/16 Thunderfairy ***** válasza:
32%
Miért is lettem lepontozva? Jó, akkor minden vagyonotokat költsétek tanfolyamokra meg tanárokra úgy hogy nem tanultatok meg a kivánt nyelven. Ennyire baj hogy lehet ingyen is? Ti tudjátok. Költsétek csak a pénzeteket akkor.
2023. jún. 13. 12:00
 13/16 anonim ***** válasza:
78%

Thunderfairy

Én ugyan nem pontoztalak le, de el tudom képzelni, hogy a helyesírásod miatt pontoztak le, mert az szörnyű. :D

2023. jún. 13. 13:57
 14/16 anonim ***** válasza:

"az elmúlt évtizedekben elszállt az idő afelett a módszer felett, amit ajánlasz. Olvass bele például Celce-Murcia: "Teaching English as a Second or Foreign Language" c. nemzetközileg széles körben elfogadott és a nyelvtanár-oktatásban a világ sok egyetemén használt könyvébe"

Évtizedekkel ezelőtt is Celce-Murciából tanultunk az egyetemen... :))

"a módszeredet"

Nem "az én módszeremet", hanem a világ kb. minden részén használt, a magyarországi középiskolák közül a legtöbben használt tankönyvsorozatot ajánlottam, amelyik pont azokon a bizonyos "kommunikatív módszereken" alapul, amit olyan korszerűnek tartasz. És csak azért nem a legfrissebb kiadását linkeltem be, mert ahhoz nem találtam tanári kézikönyvet, anélkül pedig nem igazán használható önálló tanulásra, hiszen abban vannak a feladatok megoldásai.

Aki egyedül próbál tanulni, annak hiába jössz a kommunikatív módszerekkel, mert pont ott kezdődik a történet, hogy egyelőre nincs kivel kommunikálnia, mert nincs pénze tanárra, meg még tudása sincs, amit felhasználhatna kommunikálásra, hanem csak most próbálja majd összeszedni. Hanganyagot is adtam a kezébe, az internet is kiejt mindent, amit akarsz, akinek csak átlagosan jó a hallása, az a kiejtéssel is elboldogul, ha akar. És mindjárt mellé tettem, hogy egy idő után majd lehet, hogy úgy érzi, hogy kéne egy tanár, de azért azt ne akard már belebeszélni senkibe, hogy semmire se mehet saját magától.

2023. jún. 13. 17:44
 15/16 anonim ***** válasza:

#14: Nekem az a meggyőződésem, hogy aki teljesen tanár nélkül kezd bele az angol nyelv tanulásába, az valószínűleg többet árt magának, mint használ, de még jó esetben is csak egy gyenge, és társas interakciókban alig használható nyelvtudást ér el, s ehhez képest az egészre rengeteg ideje és energiája rámegy. Ha ugyanannyi időt arra használ, hogy vállal plusz munkát, és az ebből származó jövedelmet egy jó magántanárra vagy egy színvonalas nyelvtanfolyamra költi, hatékonyságot és eredményességet tekintve végül jobban jár.

Mindenesetre az említett könyv elolvasását melegen ajánlom neked, s talán ha elolvasod, akkor látni fogod, hogy a szövegolvasás alapján szótárazásos és szódolgozatos módszert a nemzetközi trendek már rég a süllyesztőbe tették, és egy korszerűen képzett szakember ilyesmit még kiegészítő módszerként sem ajánlhat senkinek. Sajnos még ma is él az iskolai gyakorlatban ez az őskövület, ebben igazad van, de ez a magyar oktatás merevségének eredménye, miközben a világ mérföldekkel előbbre lépett. Részben ez is az oka, hogy a nyugat-európai diákok a középiskola végére átlagosan sokkal használhatóbb nyelvudást érnek el, mint a hazaiak. Egy átlagos német vagy holland érettségizett fiatal szinte folyékonyan társalog angolul, míg nálunk ezt a szintet csak a legjobb 20% éri el. Itt sajnos a magyar Ugaron vagyunk, amely felett kacagó szél suhan el.

2023. jún. 13. 20:42
 16/16 anonim ***** válasza:

"a szövegolvasás alapján szótárazásos szódolgozatos módszert a nemzetközi trendek már rég a süllyesztőbe tették"

Direkt írtam, hogy csak a feladatokban kiemelt szavakra koncentráljon, ne szótárazzon ki mindent...

Egyébként ha igazad lenne, miért tennének a legújabb kiadású tankönyvek végébe is szószedetet a legnevesebb kiadók is?...

Ha nincs annyi időd a nyelvtanulásra, mint amennyit szeretnél, akkor nem csak várod, hogy rádragadjanak a szavak, hanem teszel érte: memorizálod őket.

"egy korszerűen képzett szakember ilyesmit még kiegészítő módszerként sem ajánlhat senkinek"

Korszerűen képzett szakemberként iskolai körülmények között hogyan, mire adsz osztályzatokat minimum kéthetente egy totál kezdő csoportban, ha semmi konkrétumot nem vársz el, csak "kommunikáltatsz"? Mit mondasz annak a szülőnek, aki azt kérdezi, hogy mit és hogyan kell bepótolnia a gyerekének, ha néhány óráról hiányzott? Stb...

"ez a magyar oktatás merevségének eredménye, miközben a világ mérföldekkel előbbre lépett"

A világ minden részén használják a Solutions meg az English File sorozatokat, az Oxford University Press kiadványait. Szerinted miért égeti magát ezekkel az OUP, ha annyira gáz mindkettő?

"Egy átlagos német vagy holland érettségizett fiatal szinte folyékonyan társalog angolul"

Mert nem szinkronizált filmeken nő fel...

"nálunk ezt a szintet csak a legjobb 20% éri el"

Jó a tendencia nálunk is, nyugodt lehetsz.

2023. jún. 13. 21:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!