2 év alatt meglehet tanulni perfektül franciául, ha napi 2-3 órát tanulom, plusz eljárok tanárhoz is?
Nem.
Én tagozaton heti nyolc órában tanultam 4 évig, mellette különórát vettem heti kétszer. Érettségire így volt meg a középfok.
Előbb magyarul tanulj már meg tisztességesen, te nyelvzseni.
"meglehet tanulni" ----> meg lehet tanulni
Nyelveket alapvetően elég könnyen meg lehet tanulni, de nem az a titok, hogy csak a nyelvtankönyvet bújod napi 2-3 órát plusz csevegetek a tanárral és ezzel le is van tudva, így maximum arra jutsz el, hogy az írott szöveget megérted nagyjából.
Hanem aktívan, a szabadidődben is foglalkozol vele, élő beszédet hallgatsz és folyamatosan próbálod értelmezni, tehát én pl. bekövetnék minél több francia youtubert, eredeti nyelven néznék francia sorozatokat és társai. Nyilván ennek onnantól van értelme, hogy már az alap nyelvtant azért tudod és van egy kezdő szókincsed is. Közben gyakorlod az adott nyelven gondolkodást, fejben nem magyarul találod ki először, mit akarsz mondani.
Két évnek bőven elégnek kellene lennie, de nem úgy, hogy megoldogatsz pár leckét és társai.
"tagozaton heti nyolc órában tanultam 4 évig, mellette különórát vettem heti kétszer. Érettségire így volt meg a középfok."
Vannak bajok 😂😂
Másfél év alatt tanultam meg németül középfokra (nyelvvizsga), kb. 2-3 év alatt pedig egy erős társalgási szintre, úgy hogy nem ez volt a prioritásom.
Szóval nagyon nyelvérzék, illetve elhatározottság kérdése a dolog.
Perfektül biztos nem, hiszen az C2 szint lenne. Ahhoz a nyelvtanon és az alapszókincsen kívül ismerned kell a nyelv kulturális oldalát is: kifejezések, közmondások, szólások, szleng, stb. Pl. ha azt válaszolja neked valaki egy kijelentésedre, hogy "Bagoly mondja", akkor pontosan tudod, mire céloz ezzel. De ha nem ismernéd a mondást, akkor nem értenéd, miért kezd egy bagolyról beszélni.
De ahhoz, hogy perfekt legyél, azaz hogy tudj bármiről beszélni, valamennyire ismerned kell a francia kultúrát is, a szokásokat, a történelmet, a művészetet, a politikai és társadalmi viszonyokat, attitűdöket, gazdasági jellemzőket (pl. adózás), helyi népszerű műsorokat, celebeket, stb.
Ehhez még anyanyelvi környezetben sem feltétlenül elég a két év, pláne nem napi pár órás ráfordítással.
A kérdés az, hogy te is ezt érted-e a perfekt alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!