Van itt olyan aki tud japánul?
Javaslom, keress rá itt gyakorin, mert visszatérő kérdés.
Hamarosan fogsz kapni japánosoktól választ, én viszont szintén kezdő vagyok, így csak annyit tudok mondani, kezdd el tanulni a kanákat, legalább olvasni -az extra katakanák kezdő szinten még nem fontosak-, valamint minden idegen nyelvtanulás elején javasolt az ABC-t (itt szótag abc) megtanulni -wikipedia például-, valamint a hangszókészletet (mássalh, magánhangzók). És persze a latinbetűs, főként hepburn átírást.
Nem árt tudni legalább alapfok angolul a japánhoz, egyfelől mert ugye angolul majdnem mindent taláni a neten, így japán nyelvtankönyveket is (Dekiru, Genki...), másfelől mert több ezer angol eredetű szót tartalmaz a japán nyelv.
Léteznek magarul is japán nyelvkönyvek, pl Hidasi Judit proftól lépésről lépésre kezdő nyelvleckék, de ott a Daruma is, amely nyelvtankönyv. Asszem Vihar Juditnak is vannak japán nyelvköynvei magyarul, de ebben nem vagyok biztos.
Valamint youtube-on van egy japán nyelvleckék csati, kezdőknek, ami archív.
Nincs, mit, várd meg a profik válaszát. Egyébként van egy pofon egyszerű mód a kana olvasás tanulásra, egy délután alatt be lehet vágni az egészet. Egy hétig kínlódtam, mire rájöttem az egyszerű, de nagyszerű megoldásra:
miután az ember megtanulta a szótag "abc"-t, érdemes kikeresni mind hiragana, mind katakana esetén az egy máshoz nagyon hasonló jeleket, azokat megfigyelendő, nehogy összekeverjem őket a későbbiekben.
Utána pedig
japán szöveget konvertálok (online weboldalon is lehet) egyfelől hiraganára, másfelől katakanára, továbbá latin betűsre (romaji).
Olvasok a szövegből néhány szó hiraganát, utána az ennek megfelelő latinbetűst. Aztán folytatom a hiraganás szöveget, majd az amannak megfelelő latinbetűst.
Néhány óra múlva tudtam olvasni a hiraganát, bár sajnos sose gyakoroltam, ezért máig lassan olvasom el, viszont hibátlanul.
Katakana módszer: detto. Felváltva a latinbetűs szöveget olvasom a katakanással.
Míg el nem felejtem, konvertálgatni se muszáj. Van egy animés oldal, ahol ha kipipálod a romaji, a hiragana, a katakana opciókat, az anime szövegéből azonnal dekódolja, sőt, kanji változattal is kiírja, amiket a szinkronszínészek mondanak, és még angol fordítása is van online:
animelon.com
Még az animelejátszás sebessége is állítható, valamint az is, hogy minden dialógus után megálljon-e a video, vagy ne.
Kezdő vagyok,szóval nem tudom,hogy mennyire lesz hasznos a válaszom,de hátha.
Genki 1.- 2. tankönyvet ajánlom,elvileg ha ezeket végigcsinálod (+ a mellékleteket),akkor egy N4-es (Kb A2 szint) tudással felvértez.
Ha iskola érdekel,akkor - ha Budapesten élsz - tégy egy próbát a Keleti Nyelvek Iskolájával. Itt voltam egy 2 hetes,30 órás tanfolyamon,és ezek alapján ajánlom.
YouTube csatornák,amik szerintem jók:
https://www.youtube.com/@JapanesePod101
https://www.youtube.com/@japantanulas-gyorkeimatecs2106
https://www.youtube.com/@JapanNyelvleckek
https://www.youtube.com/@vereb8053
Duolingo-t is használok,bár csak sima gyakorlásra.
Szavak tanulására nálam a reWord (Learn Japanese JLPT vocabulary) app vált be,százalékos arányban mutatja a haladást.
Tavaly nyáron kezdtem tanulni a nyelvet,és szerintem egy N5 (körül-belül A1) kényelmesen hozható ennyi idő alatt,de sokan mondják,hogy hamarabb is.
Nem,ez teljesen az elejétől indult. Hiragana,majd Katakana tanulás volt az elején pár napig,majd ismerkedtünk a nyelvvel,alap/apró mondatokat képeztünk,valamint bolti,és éttermi szituációk voltak. Online volt egyébként.
Körül-belül 5-en voltunk,kis csoportokban voltak a feladatok.
A két szótag ABC-t úgy 1-2 hónap alatt szerintem meg lehet tanulni folyékonyan használni,én is kézzel írom a füzetbe a hiraganát. (Katakanára még annyira nem volt szükségem,ezért annak az írása nem annyira megy folyékonyan.)
Amúgy önállóan engem sem visz rá sokszor a lélek,ezért járok tanárhoz,meg persze,hogy egy keretet adjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!