Japánul hogyan kérezünk vissza "GA" állítás alanyára?
Például, az a macska fekete: (Kore) neko wa kuroi. Ellenben, van egy fehér macska, amelyik kormos lett:
Neko ga kuroi (ni narimashita).
Hogyan lehet visszakérdezni erre? Tehát hogy a macska az, amelyik fekete lett / kormos lett?
ÍRÁSBAN, TELJES NYELVTANI SZERKEZETTEL érdekel. Mert ugye szóban hanyagabbul is lehet: "neko ka?", mindkét esetben.
Azt tudom, hogy a "neko wa kuroi" esetén lehetne így: "Neko ka?", "Neko desu ka?".
Na de "neko ga kuroi" álításra hogyan kérdez vissza a japán, hogy "a macska az, amelyik fekete lett?"

Ha hallottad, csak nem vagy benne biztos:
Neko ga?
Ha nem hallottad jól a szót:
Nani ga kuroi no?

Amúgy így helyes:
kuroku narimashita

"az a macska fekete: (Kore) neko wa kuroi."
Helyesen:
Az a macska fekete. - Sono neko wa kuroi.
Ez a macska fekete. - Kono neko wa kuroi.
Köszönöm a helyesbítéseket is, és a megfejtést szintén! :) Az általatok elmondottak, így utólag számomra eléggé kézenfekvőnek tűnnek, csak még ugye a kezdő nyelvtanról a képem nemigen állt össze eddig, vannak bizonytalanságaim.
A valódi melléknevek kapcsán olvasgattam erről korábban, hogy kötőmódban, "-kute", tagadva "-kunai". Itt az ige (narimashita) vonzata a kuroi, és ezért lesz kuroku?

A macska az ami fekete lett?
Kuroku natta no ga neko desu ka.
Ha tenylegesen ugy akarod feltenni szoszedint, hogy 'a macska az, ami...?'
Köszönöm. :) Egyébként a "no" hasnzálata, amely gyakran rejtélyes számomra, mármint ilyen esetben, és nem jelzői szerkezetre értve.
Ilyen esetekben a "no" használatánál annyit sejtek, meg nyelvtankönyvből annyit sikerült kibogoznom, hogy erősen kontextusfüggő, és hogy általában meglepetést, és/vagy magyarázást illetve magyarázat várást fejez ki.
Ha esetleg ez is el tudod / tudjátok magyarázni nekem különféle példákkal a "no" ilyetén használatát, megköszönöm. :) Tettem már fel külön a "no" használatáról kérdést, viszont az illető hozzátette, hogy ő se érez rá mindig elég jól.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!