Mi a különbség a seen és a saw között?
A "seen" és a "saw" mindkettő a múlt időben van, de más-más formában és felhasználási területen.
A "saw" egy igeképző, ami a "to see" (látni) igének a múlt idős alakja, és a múlt időben használjuk, amikor valami megtörtént a múltban. Pl: "I saw a movie yesterday." (Tegnap megnéztem egy filmet)
A "seen" egy igealak (past participle), és szintén múlt idő. A past participle a használható a múlt idős kifejezésekben. Pl: "I have seen that movie." (Láttam azt a filmet), "I had seen that movie before the meeting." (Láttam azt a filmet a találkozó előtt)
A "seen" inkább azt a jelentést hordozza, hogy valami megtörtént, de az időpontja nem feltétlenül jelentős, vagy amikor fő mondatban a tett elvégzése nem a fókusz.
Az angol nyelvben három igealak van. Az első a jelen idejű (see), a második a múlt idejű (saw), a harmadik alakot befejezettnek nevezi a nyelvtan (seen), és ezt használja sajátos angol időszemléletében. Ezért nem mondanám, hogy ez múltidő - ez a HARMADIK ALAK.
I saw him yesterday. - Láttam őt tegnap. Általában van mellette egy pontos időhatározó.
I have seen him several times. - Láttam már őt néhányszor - az időhatározó pontatlan, lebegő, határozatlan időtartamra utal.
De a seen alakot használjuk régmúltban: I had seen him before. - Láttam már őt azelőtt/régebben is.
Jövőben: I will have seen him by the time you arrive. - Mire megérkezel, én már meglátogatom őt. (Itt a "see" igét látogatni értelemben használtam.) A "seen" alak itt a jövő idejű szerkezetben szerepel! De ez majd egy sokkal későbbi lecke anyaga lesz, csak azért írtam, hogy lásd: ne a múlt időt kapcsold a "seen" alakhoz, hanem ezt a különleges megoldást, ami az angol nyelv sajátja.
1, 2: Miért csak a Perfect igeidőkben gondolkodtok a 3. alak kapcsán?
Nézzük, mondjuk, a steal igét, melynek a 2. alakja stole, a 3. alakja pedig stolen, tehát steal-stole-stolen (és hasonlóan see-saw-seen).
A 3. alak használatos:
– Perfect igeidőken, ahogy már említették: Someone has stolen my car – Valaki ellopta a kocsimat.
– Szenvedő szerkezetben: My car was stolen yesterday – Tegnap ellopták a kocsimat.
– Műveltetés: She had her car stolen last year– Tavaly ellopatta a kocsiját (biztosítási csalás).
– Jelzőként: My stolen car was brand new – Az ellopott kocsim vadonat új volt.
A 2. alak használatos:
– egyszerű múlt idő: Someone stole my car yesterday – Valaki tegnap ellopta a kocsimat.
– feltételes jelen idő if után: If someone stole my car, I would be very angry – Ha valaki ellopná a kocsimat, nagyon mérges lennék.
"feltételes jelen idő if után: If someone stole my car, I would be very angry"
Ez is csak ugyanúgy egyszerű múlt, nem kell túlkomplikálni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!