Segitene egy jobb angolos egy bonyolultabb mondat lefordításával? I thought the fatted calf would make a welcome change.
A bibliabol ered a mondas.
Dinom-danom, egyunk-igyunk, unnepeljunk.
Lukács 15:23 (ESV) És hozzátok a hízott borjút, és öljétek meg, és együnk és ünnepeljünk.
"I thought the fatted calf would make a welcome change."
Úgy gondoltam, örülnének a hízott borjúnak (mivel korábban nem ettek ilyet, ill. nem ilyesmiket ettek).
Azt hittem, a hízott borjú változást fog hozni valaminek/valakinek a megítélésében. Máshogy fognak a jöveteléhez viszonyulni.
Nekem ebből az egy mondatból úgy jön le, hogy az a tékozló fiú vitte valakinek azt a hízott borjút, hogy egy ilyen nagy gesztus által, máshogy álljanak hozzá az emberek. Pozitívabban.
it makes a welcome change- olyasmit jelent, hogy valami új dolog/változás eljövetelének megítélését megváltoztatja ( lehet negatívan és pozitívan is).
Az előbbi vagyok:
Még azt hozzátenném, hogy emberek esetében konkrétan valakiről alkotott vélemény megváltoztatását is jelenti.
Nevtalálgassatok már itt össze sok hülyeséget.
Mint ahogy a 3. vá laszomban is irtam már:
A hízott borjú az ünnepi ünneplés és az örvendezés metaforája vagy szimbóluma, amikor valaki régóta várt visszatér. Az Újszövetségben a tékozló fiúról szóló példabeszédből származik. A bibliai időkben az emberek gyakran tartottak legalább egy darab jószágot, amelyet különleges étrenddel etettek, hogy felhizlalják, és így ízletesebbé tegyék, amikor ételként készítették. Ezt a jószágot csak ritka és különleges alkalmakkor vágták le. Így amikor a tékozló fiú visszatér, az apa "megöli a hízott borjút", hogy megmutassa, hogy az ünneplés
"A hízott borjú az ünnepi ünneplés és az örvendezés metaforája vagy szimbóluma"
Ne találgassál már, hogy metafora-e vagy szimbólum :), hanem az angol nyelvű Bibliát idézd akkor. Nem a Bibliát nem ismerjük, hanem azt nem látjuk be, hogy egy az egyben bibliai idézetről van szó. Szerintem csak annak kapcsán valami másról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!