Hogyan tanultál meg otthon egyedül angolul/németül? Tippek, praktikák, appok, könyvek?
Kétszer csináltam ilyen "magánakciót".
Egyszer gimi elején, amikor a szüleimet meghívták két hónapra dolgozni Ausztráliába, engem meg bepakoltak egy ottani középiskolába. Mivel az általános iskolai angoltanítás egy nagy nulla volt, érthető módon be voltam sz.va. Fogtam Dohár Péter "Kis angol nyelvtan" című könyvét, és szisztematikusan végigmentem rajta. Ez segített a legtöbbet, és a tudásom gerincét adta. Párhuzamosan nekiálltam elképesztően idióta könyveket olvasni, és az ott felmerülő új szavakat megtanultam. Nagyon hamar jöttek az első sikerek, és rövid időn belül (már otthon) meglett a középfokú nyelvvizsga is.
A némettel hasonló kényszer alatt (hirtelen állásajánlat) kellett boldogulnom, csak már felnőttként. Még a gimiből volt egy középfokú nyelvvizsgám belőle, de tíz éve nem foglalkoztam a nyelvvel, és nagyon passziválódott a tudásom. Hasonlóan, mint az angolnál, vettem egy nyelvtani összefoglalót, és ezúttal - nagyon hülye könyvek helyett - egy szószedetet a leggyakoribb 4000 német szóval. Itt ez utóbbi segített talán a legtöbbet. Tényleg nem mindegy, hogy kezd neki az ember, mert elsőre többre mész, ha a gyakoribb szavakat ismered. Nem mondom, hogy nem voltak nehézségek az elején, mikor munkába álltam anyanyelvi környezetben, de hamar sikerült túllendülni ezeken.
Vedd figyelembe, hogy minden ember másképp tanul. Nekem rendkívül eredményes volt ez a technika (külön a nyelvtani váz és a szókincs szisztematikus tanulása), de nem biztos, hogy mindenkinek ez az optimális. Gondold végig, mi az, amit magad számára ki tudsz szemezgetni belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!