Egy jogásznak hasznos lehet, ha tud mandarin kínaiul?
Figyelt kérdés
Az angol jogi szaknyelv elsajátítása mellett egy polgári/kereskedelmi joggal foglalkozó jogásznak lehet hasznos, ha tud mandarin kínaiul? Jövőre leszek harmadéves joghallgató, gimnáziumban tanultam mandarint, de csak nagyon az alapokig jutottam (hsk 2 nyelvvizsga). Újból felkeltette az érdeklődésemet a nyelv,szívesen is foglalkoznék vele, viszont a mintatantervet látva és a tapasztalatokat hallva, mindenféle tdk/évfolyamdolgozat és a sok tanulás mellett nem tudom lesz-e elég erőm és időm a tanulására és a karakterek gyakorlására.
Ezért kérdezem, lehet-e hasznos egyáltalán ilyen jellegű tudás tapasztalatotok/véleményetek szerint, vagy inkább a német b2-t vigyem el felsőfokra és kíséreljem meg elsajátítani a szaknyelvet abból is esetleg.
Hálás köszönetem a válaszokért és a segítségért, szép napot kívánok!
A némettel talán többre mész, ugyanakkor a kínainak is meglehet a piaca, pl bevándorlási vagy adójogban. Mondjuk a kínai vállalkozások vélhetően egy jó könyvelőnek örülnek leginkább, de ügyvéd is jól jöhet nekik. A jogász képzésnek van egy olyan sajátossága, hogy évközben alig kell teljesíteni valamit, néha van 1-2 zh, inkább a vizsgaidőszakok izzasztóak a végén. Tehát félév közben bőven van azért időd kikacsintgatni ide-oda, nyelvi képzést csinálni ha épp azt szeretnél. A magam részéről úgy tapasztalom, hogy azért elég hosszú az emberi élet (és a diploma megszerzésével se ér véget), szerintem akár mindkét nyelvet viheted. Minden jogi egyetemen van német nyelvű képzés, azokhoz könnyen hozzáférsz a jogi szókincs megszerzése érdekében, ha pedig tényleg szereted a kínait, akkor akár ez is elég ok lehet rá, hogy továbbvidd. De arra sajnos nem tudok válaszolni, hogy a kínai nyelv híres nehézségével arányban fog-e állni az az öröm/siker, amit neked a munkád során okozni fog.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!