Honnan származik a grapefruit?
Önálló növény faj-e, vagy az ember hozta létre más citrusfélék kereszteződéséből, netán természetes kereszteződés?
Irodalom órán, fiú létemre majd elsikítottam magamat, amikor arról volt szó, hogy magyarkodó irodalmárok a grapefruit nevének magyarítása céljából elnevezték a grapefruitot szakbarbár módon citrancsnak.
Csodálatos kontár munka, nem értenek hozzá, de mégis okoskodóan beleverik az orrukat.
Mert a citrancs név azt sugallja, hogy a grapefruit-ot a citrom és narancs keresztezésével hozták létre, amit én el nem tudok képzelni. Hogy egy nagyon savanyú gyümölcs és egy kevésbé savanyú gyümölcsből egy keserű, és igazából se a citrom, se a narancs zamatait nem tartalmazó gyümölcs jöjjön létre.
És például a pomelo sokkal jobban hasonlít a grapefruitra, afféle édeskés, citrom és grapefruit íz egyveleg.
Viszont úgy tudom, hogy a pomelo ennek ellenére önálló gyümölcsfajta, és van neki egy keresztezett fajtája is, amikor a pomelot éppen a grapefruittal keresztezték, úgy hívják ezt, hogy sweetie.
A mandarinnal keresztezve pedig tangelo-nak hívják.
Egyes feltételezések szerint a legrégebbi nemesített növények egyike, eredeti termő (és termelő) helye az a szigetcsoport lehetett, ami az Antilláktól északra a 11-12.000 évvel ezelőtti tengerszint-emelkedésnél került víz alá. Persze ez csak hipotézis.
Adok ötletet magyar névre:
Kesernye.
:)
tudom, hogy csak marginálisan vág ide:
Egy múlt heti indexes cikk szerint kerülendő a grapefruit fogyasztása gyógyszerek szedésekor, mert valamelyik enzimje fékezi a májfunkciót és így mérgezést is okozhat.
Szóval, aki szereti is, ésszel egye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!