Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Finn nyelvhez tanulási tippek?🇫🇮

Finn nyelvhez tanulási tippek?🇫🇮

Figyelt kérdés

A nyelvtana az OK mert hasonlít a magyarra, de a szótanulás... Olyan bonyolultnak bizonyul főleg a magánhangzótorlódás miatt nem igazán áll rá az agyam.

Egyébként én mellette németet tanulok csak ugye ott nem nagyon vannak ilyen problémáim, mert leginkább egyszerű, kicsit más formában nemzetközileg is ismert szavakból áll.

2022. júl. 4. 22:44
 1/3 anonim ***** válasza:
2022. júl. 5. 00:28
 2/3 anonim ***** válasza:
Nézz filmeket finn nyelven és finn felirattal.
2022. júl. 6. 12:10
 3/3 anonim válasza:
100%

Én is nemrégiben futottam neki a finn nyelvnek :) Leírom a saját tanulási módszereimet, hátha beválik neked is.

1. Podcastek - Bár még nagyon a nyelvtanulás elején járok, rengeteg podcastet szoktam hallgatni. Naponta olyan 2-3 órát. Sokszor előfordul, hogy alig értek belőle valamit, de arra tökéletes, hogy a nyelv ritmusát megszokjam, és rögzüljenek bennem a már ismert szavak.

2. Filmek/sorozatok - Ha elő vagy fizetve valamelyik streamingszolgáltatóra, állítsd át a hangot vagy a feliratot finn nyelvre. Én vegyesen szoktam csinálni, épp melyikhez van kedvem.

3. Speakly - Nagyon jó nyelvtanuló alkalmazás, amit minden nap használni szoktam. Ha jól emlékszem fizetős (nem tudom most pontosan, mert az utóbbi időben mintha lett volna valami változtatás) de egyébként abszolút megéri. Sok appot kipróbáltam már, de eddig ez segített a legtöbbet.

4. Suomen Mestari 1 - Ezt a könyvet találtam a neten, ami rengeteget segít. Teljesen finn nyelvű, de egyszerű használni. Én ugyanakkor ezt csak akkor veszem elő, ha kedvem van hozzá, ezzel nem foglalkozom napi szinten.

5. Napló - Vezetek egy finn nyeltvanulási naplót, amibe leírom, miket tanultam, miből, stb. Minden nap írok bele valami egyszerű kis szöveget. Pl. Tänään on keskiviikko. Aurinko paistaa. Ha valamit tanulok a tankönyvből, vagy vannak fontosabb témák, amikkel kapcsolatban jegyzetelek, azt is ide írom.

6. Fordítás - Nem szoktam görcsösen ragaszkodni ehhez, de pl. ha úgy van kedvem, lefordítok egy-két kisebb, egyszerűbb szöveget.

7. Olvasás - Általában minden nap olvasok valami finn szöveget, függetlenül attól, hogy értem-e vagy sem. Van, amikor ez egy hosszú cikk, máskor csak egy rövid Insta bejegyzés, de minden nap csinálom. Ha van valami szó, amit nagyon nem értek, arra rákeresek, és kijegyzetelem.

Ha esetleg van még valami kérdésed, nyugodtan írj rám :)

2022. júl. 6. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!