Az angolban melyik a helyes kiejtési verzió? Alább írom.
A szabály azt mondja, hogy a the határozott névelő kiejtése mássalhangzóval kezdődő szó előtt: dö (magyarosan írva).
Ugye a kiejtést kell nézni, nem a betű kezdetét. Ezt is értem. De van két szó: university, year. Ezekben a szavakban j-t ejtek, ami mássalhangzó.
Névelővel: the university, the year.
Miért nem dö-nek ejtik sokan, hanem di-nek? Tehát magyarosan di university, di year.
A google fordító is így adja vissza, és oktatóktól is hallottam így. Mert a szabály szerint dö-nek kellene lennie.
(Tudom, hogy eredetileg nem d-hang van a the-szóban, csak így írtam, mert egyszerűbb volt.)
A "the" névelőnek is van egy strong és egy weak alakja.
Ugyanúgy írják, de máshogy mondják ki.
Itt pl. strong:
Harry's Bar is the place to go.
Ezért "di" /ðiː/
A legtöbb esetben pedig "dö" /ðə/
Kontextus nélkül nem tudom.
De amúgy egy dolog a nyelvtani szabály és egy másik, hogy a beszélők hogyan használják.
Ahogy 1-es is utalt rá, a névelőknek van erős, hangsúlyosan kiejtett alakjuk is. Ez a 'the' határozott névelőnél /ðiː/, az 'a' határozatlannál /eɪ/, az 'an' határozatlannál pedig /æn/. A jól ismert hangúlytalan alakok: /ðə, ði/ ill. /ə, ən/.
A hangsúlyos (strong) alakokat alapvetően akkor használják, ha kiemelnek valamit, vagy szembeállítják a határozott névelőt a határozatlannal. Pl.
Ez nem csak egy gyűrű, ez A gyűrű. – It's not just a ring, it's /ðiː/ ring.
A te példádnál lehet, hogy a hasonulás is bejátszik: a /j/ és az /i/ képzési helye gyakorlatilag azonos, így a névelő /ə/ hangjának ejtésekor a nyelv már előkészülhet a /j/ ejtésére, és ezért elmozdulhat az /i/ irányába. Nincs jelentősége, valóban lehet hallani mindkét változatot, akár ugyanaz a beszélő is hol így, hol úgy ejti, ahogy épp a szájára jön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!