Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Feliratos filmekkel, sorozatok...

Feliratos filmekkel, sorozatokkal lehet fejleszteni a nyelvtudáson?

Figyelt kérdés
Angolul szeretnék tanulni, a nyelvvizsgát legkésőbb 1 év múlva kell letennem, szerintem bőven kivitelezhető addig, viszont valami alternatívát szeretnék találni a szókincs bővítésére. Nektek van ilyen tapasztalatotok? Mi segít jobban, ha felirattal nézem, vagy ha csak angolul felirat nélkül? Esetleg kezdetben felirattal, utána nélküle?

2022. ápr. 20. 02:03
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ha felirat, akkor ne magyar, hanem angol felirattal.

Sok fordító nem szószerint fordít, hanem úgy, hogy a szövegkörnyezetnek megfeleljen. Vagyis értelmesen, de mint nyelvtanuló, megzavarhat.

Ha magabiztosan érted a dolgokat, akkor mehet felirat nélkül is akár.

De fontos, hogy ez csak segít, de nem tanít. A nyelvtudás az aktív nyelvhasználattal fejlődik a legjobban.

Egyébként az audio-gyakorlásra, szókincs bővítése szerintem kiváló.

2022. ápr. 20. 06:45
 2/7 anonim ***** válasza:
46%

Lehet fejleszteni, de nem szabad leragadni ugyanannál a sorozatnál, mert kb az ötödik rész után már szinte minden szót ismerni fogsz – annak a sorozatak a szókincséből. Ez azért ki tud alakítani hamis képet a szókincsünkről, hiszen azt hihetjük, hogy már mindent értünk...

Először mindenképpen felirat nélkül nézz meg egy rövid részletet, aztán ha nem érted, nézd meg szó szerinti angol felirattal, és ha még mindig nem érted, akkor válts át magyar feliratra. Ezután pedig ismételd el párszor hangosan az adott mondatot angolul, figyelve a kiejtésre és a hanglejtésre is. Aztán jöhet a következő részlet, ismét felirat nélkül. Ezzel a módszerrel biztosan fogsz fejlődni, főleg ha pár nappal később újra megnézed az adott részt, lehetőleg akkor már végig felirat nélkül, hiszen így jó eséllyel pozitív visszacsatolást is kapsz a fejlődésedről.

2022. ápr. 20. 08:29
 3/7 anonim ***** válasza:

Egyet êrtek a többiekkel, viszont megkérdezem, most milyen a nyelvtudásod?

Én spanyolultanultam filmekből, viszont előtte tanultam 2 másik újlatin nyelvet. Ha semmit nem tudsz még angolul akkor érdemes nagyon egyszerű sorozatokkal kezdeni, de itt is jó, ha olyan amit láttàl. Szerintem érdemes az elején rövidebb videókkal kezdeni.

Én kétféle mödszert javaslok a bideókhoz. Az egyik az, mikor angol felirattal nézed és a szókincses bővíted, kerwsed a szavakat, a màsik meg mikor csak nézed a videót és hallgatod és nem akarsz mindent megérteni. Érdemes a kettőt keverni.

2022. ápr. 20. 09:31
 4/7 anonim ***** válasza:
Én anno elég jó szókincset szedtem fel úgy, hogy animéket néztem angol felirattal.
2022. ápr. 20. 10:18
 5/7 anonim ***** válasza:

Én rengeteget tanultam angolul sorozatokból és youtuberól, de valódi tanulás nélkül csak "passzívan" nézve a dolgokat nem fogsz gyorsan haladni. Én lassú nyelvtanuló vagyok, de nem a nulláról indultam, és 8 év alatt még mindig nem jutottam el a középfokig.

#2 nagyon jót írt, aktív küzdelem nélkül nem fogsz nagyon haladni

2022. ápr. 20. 10:44
 6/7 anonim ***** válasza:
18%
Persze. A SWEB-nek (angol áramszolgáltató Devonshire környékén) volt egy jó sorozata a 20 kV-os kábelszerelésről. Van egy ingyen szoftver, azzal tehetsz alája szanszkrit feliratot. A legrövidebb út angol tudáshoz! Ha tudsz kölcsönkérni két tévét, akkor egyszerre három epizódot tanulmányozhatsz, úgy elég egy hosszú hétvége nullától felsőfokig.
2022. ápr. 20. 16:18
 7/7 anonim ***** válasza:
Szerintem az olvasas is hasznos. Meg a mai napig is, ha talalok ismeretlen szot, kiszotarazom. En most B2-C1 szinten vagyok, de allithatom, hogy a konyvek olvasasaval tobbetfejlodtem mint a filmekkel, sorozatokkal. Azokat is angolul nezem, angol felirattal.
2022. ápr. 22. 00:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!