Magyarországon érdemes elvárni az emberektől az idegen nyelvtudást?
Most ez úgy jutott eszembe, hogy van úgy, hogy itt az oldalon is angol nyelvű linkeket osztanak meg.
A helyzet azonban az, hogy a magyar emberek többsége nem beszél idegen nyelveket. Ha elmész az interspárba, akkor magad is tanúja lehetsz annak, hogy ha külföldi vásárló jön, a kaszás nem beszél semmilyen nyelvet. Legutóbb egy fiatalember ült a kasszában és fakadt ki egy külföldi vásárló után, hogy ha Magyarországra jön a vevő, akkor miért nem beszél magyarul? Azt hiszem, ez mindent elmond a tipikus magyar mentalitásól.
Szinte biztos vagyok benne hogy a magyar emberek többsége nem tudná elolvasni angolul a Harry Potter and the chamber of secrets könyvet sem. Hát még olyan bonyolult Wikipédia linkekt, ami természettudományról szól.
Még valami: bevándorló és bevándorló között is van különbség.
A legjobb barátom például felsőfokú japán nyelvvizsgával ment ki Japánba. Ő egy tanult ember.
De akikről én beszélek, azok a mélyszegénységből érkezett háborús menekültek, akik nem beszélnek sem angolul, sem németül.
Igen, elvárható.
A magyar nyelv és helyesírás ismerete pedig fokozottabban, pláne olyanoktól, akik ilyen kérdéseket tesznek fel.
Egyébként a félreértesek elkerülése végett:
Én szeretném, ha mindenki beszélne nyelveket, senkit nem nézek le, a hiányossága miatt. (nekem is beletelt időbe, mire megértettem a nyelvtanulás fontosságát).
De (szerintem) nem kell mindenkitől elvárni.
Nem tudom, hogy rám céloztál-e, de most vállalom, hogy nem kifejezetten figyelek a helyesírásra. Pedig szoktam a neten is, csak most sietek + telefonról írok.
"De akikről én beszélek, azok a mélyszegénységből érkezett háborús menekültek, akik nem beszélnek sem angolul, sem németül"
Viszont idegen nyelven ők is tudnak, hiszen beszélnek ukránul és oroszuk.
Neked mindkettő nagyon idegen.
Nem az orosz-ukrán konfliktusból menekültekre célztam. De egyébként meg mindegy is, mert az ország, amiről beszéltem három nyelvű, a németetet (ez lehet a főnyev) a franciát, illetve az olaszt beszélik ott.
Mondjuk hallottam egyszer, hogy angol étterembe kerestek angolul beszélő embert, de arrafelé inkább a némettel lehet boldogulni.
Egyébként azokat az embereket, ha jól tudom, járatják nyelvtanfolyamra a svájciak, de ez most mindegy. Ez a téma OFF.
A topik eredetileg a magyarok nyelvtudásáról szólt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!