Az orosz nyelv kiejtése nehezebb mint mondjuk az angolé?
Nekem az orosz órák után mindig fájt a szám, annyira más ajakmozgás kell oda. Plusz vannak hangok, amik nincsenek a magyarban pl a lágy mássalhangzók, és a "bI" (nézzétek el nekem, nem tudtam elővadászni az orosz billentyűzetemet :D) ami így elsőre eszembe jut.
Angolból pedig sosem sikerült igazán elsajátítani a helyes kiejtést (ami tényleg angolnak hangzik és nem hunglishnek) és szinte minden egyes szónál bizonytalan vagyok a kiejtés én.
Olvasásra szerintem az orosz könnyebb, de a kiejtés nekem kicsit jobban feladta a leckét.
Szvsz erre nincs tényszerű válasz.
2: Ez azért nem teljesen igaz, sőt! Az о betű pl. legalább háromféle különböző magánhangzót jelöl, attól függően, hogy mennyire hangsúlyos az a szótag, amiben van. Amit ránézésre megintcsak nem tudsz megállapítani.
Vagy a е [je] betű, ami többnyire, de nem mindig, palatalizálja az előtte álló mássalhangzót, de van, hogy [o]-nak vagy [jo]-nak ejtik – ez sem annyira egyértelmű.
Szóval egy ismeretlen szót egyáltalán nem biztos, hogy ki tudsz helyesen olvasni. A magyarban ilyen nem fordul elő.
Az orosz palatalizált mássalhangzók teljességgel ismeretlenek a magyarban, gyakorlatilag minden mássalhangzónak van palatalizált változata is.
Aztán, ott vannak a hangsúlyos magánhangzók előtti félhangzók, melyeket írásban egyéltalán nem jelölnek. Pl. a vodka (водка) [v] és [o] hangja között is bizony ott lapul egy félhangzós, [u]-szerű hangocska, melyek igen nagy részben felelősek az orosz nyelv jellegzetes hangzásáért. Nélkülük nagyon idegenül hangzana bárki orosz beszéde.
Szóval az orosz nyelv kiejtését csak a felületes szemlélő gondolja könnyűnek, de valójában nagyon eltér a magyartól. Akárcsak az angol.
palatalizál: a mássalhangzó képzését a szájpadlás felé "tolja el", köznyelvileg tulajdonképpen "lágyít"
t-->ty
n-->ny
d-->gy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!