Ha valaki nem tud letenni egy középfokú nyelvvizsgát, attól még lehet nagyon nagy tudású okos diplomás szakember tehát valahol jogos a nyelvvizsga amnesztia?
Kérdező ha a legjobb szakemberetek még egy szаros angol nyelvvizsgát se képes letenni, akkor milyenek lehetnek a kevésbé jók? Röhej.
Egy programozó matematikustól elvárható, hogy teljesen folyékonyan beszéljen angolul.
Itt gyakorin mindenkinek van olyan ismerőse, aki a világ legnagyobb tudásával bír informatikából, biológiából, vegyészetből, csak ès kizárólag a nyelvvizsgája hiányzik. Sőt, szintúgy itt gyakorin vannak azok az ismerősök, akik anyanyelvi szinten beszélnek mondjuk angolul, egyedül egy B2-es nyelvvizsgán nem tudnak átmenni.
Nekem természetesen nincs ilyen ismerősöm. Olyan viszont igen, aki egy félreesô egyetem amúgy is kétes hírű szakára sokadik jelentkezésre bejutott, majd 5 éven át hallgattam, hogy ő még azt sem tudja (!), hogy milyen nyelvet tanuljon a nyelvvizsgához. Persze már semmilyet, mert nyilván ő is, mint oly sokan a jövő évi amnesztiára játszik. Ideje lett volna, pénze is, de sz@rt bele. Mindeközben nyilván az ilyennek a száját hagyja el olyan duma, hogy akár orvos is lehetett volna, annyit tanult. Hát mikor én jártam orvosira, nem is olyan régen, akkor a leadott anyag jó része angolul volt, rengeteg forrás és szakkönyv csak idegen nyelven volt elérhető, fel sem merült, hogy valaki esetleg nem tud angolul, nem is volt ilyen. Nyilván arra ki sem térek, hogy egy orvosin az anyagmennyiség össze sem hasonlítható ezzel a szakkal (nem írom le konkrétan, de egy technika-rajz tanárral egyenértékű), de az röhej, hogy ennyi idő alatt nem tudott egy nyelvet sem, amibe egyáltalán belekezdene.
Nem elszigetelt eset, több ilyet tudok a környezetemben. Ez azért messze nem az a kategória, mint amit példát te is írtál kérdező, vagy mikor valaki 24/7 melózik, hogy megéljen vhogy egyetem alatt és így nem jut ideje.
15. Nem vagyok a munkáltatója, ugyanis az angolul nem tudás egy informatikusnál deal breaker. Ha nem tud angolul, akkor nem tud szakirodalmat sem olvasni, sem MOOC platformokról tanulni, sem angol nyelvű konferenciákat látogatni, sem angol nyelvű webfórumokat megérteni. Ergo dilettáns, amatőr.
A felsorolt példáid közül a közgazdász ugyanez.
Most ápolókról beszélgetünk, vagy programozó matematikusról? Nagyon nem mindegy.
A példádnál maradva: annak se örülnék, ha olyan orvos kezelne, aki nem tud angolul.
Az ápolós példa pont elég szerencsétlen.
Simán kerülhet itthon is kórházba külföldi,
nem magyar állampolgár, akivel valószínűleg az angol lesz a közvetítő nyelv, hiszen nem áll haptákban tolmács a kórházban. (Ugyanez vonatkozik az egyik korábbi válaszoló frissen végzett orvosra is... Akinek német az első nyelve, általában angolt választ másodiknak. Ha nem, akkor is volt 6 nyarad arra, hogy angolozz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!