Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Latin nyelvet beszélők!...

Latin nyelvet beszélők! Tetováláshoz egy szöveg lefordításában tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Szeretnék egy tetoválást varratni, amihez egy latin szöveget szeretnék lefordíttatni. Olyan ember segítségét várom aki valóban beszéli a nyelvet, a webes fordítókat inkább hagyjuk,ahány fajta annyi különböző fordítás.

A szöveg : " A legkeményebb csatákat a legjobb harcosok kapják "

Előre is köszönöm a hatalmas segítséget!

#fordítás #latin #tetoválás #Magyar-latin fordítás
2021. nov. 11. 19:56
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
55%
Vicces, amikor valaki csak azért írat valamit magára latinul, hogy menőbbnek, műveletnek látszódjon, aztán gyik-en akarja lefordíttatni az ostobaságát. Rohadt szánalmas, remélem az lesz rád írva, hogy lecsót fóka. XD
2021. nov. 11. 20:15
 2/15 A kérdező kommentje:

Kedves válaszoló!

Szerintem pedig az az ostobaság, hogy bár semmit nem tudsz arról aki kérdést tesz fel normális hangnemben és segítséget vár, te ismeretlenül, (hozzá teszem név nélkül) ontod magadból a rosszindulatot és szerintem ez pontosan elárulja hogy kettőnk közül ki is a szánalmas ;)

2021. nov. 11. 20:24
 3/15 anonim ***** válasza:
98%

Ez a szöveg honnan van?

Nem inkább vívják, mint kapják? Csak kérdezem.

2021. nov. 11. 21:42
 4/15 A kérdező kommentje:
Az eredi idézet másképp szól, azt alakítottam így át, a saját ízlésem szerint. Valóban értelmesebben hangzik a vívják szóval, várom akár úgy is a fordítást. De megvolt az oka hogy a kapják szót használtam :)
2021. nov. 11. 21:50
 5/15 anonim ***** válasza:
79%
Elnézést, ha érdemben nem tudok hozzászólni, mert latinul nem tudok, de beírtam a Google-ba, hogy "latin tanszék", elsőnek kidobta az eltét, ahol kapásból nyolc oktató emailes elérhetősége található. Szerintem egy rövid mondat erejéig biztosan segítenének, és kapnál tőlük egy megbízható fordítást. Gondolom, ha most random ideírna valaki ismeretlenül egy latin szövegnek tűnő mondatot, azért fenntartással kezelnéd és nem rohannál rögtön magadra tétováltatni.
2021. nov. 11. 22:02
 6/15 anonim ***** válasza:
55%
Mekkora proli dolog ez!
2021. nov. 11. 22:10
 7/15 A kérdező kommentje:

Kedves 5/7 valaszoló!

Köszönöm a segítséget, meg nézem én is, egy próbát természetesen megér.

Tény, hogy nem rohannék egyből magamra tetováltatni, nyílván nagyjából tudom hogyan is kéne kinéznie a mondatnak, de szeretném egy hozzáértő embertől is megnézni a fordítást, gondoltam itt Gyk.-en is teszek egy próbát.

Köszi még 1x !

2021. nov. 11. 22:20
 8/15 anonim ***** válasza:
71%

Kedves kérdező!

Egyrészt, latinul senki sem beszél. Ez egy holt nyelv. Holt nyelven nem beszélünk, hanem megértünk. Nyilván lehetséges egyfajta fordítást elvégezni, de az mű és egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő lenne. Legalábbis mint latinul tudó, ismerő ember én azt tanácsolom neked, hogy keress a neten latinul még létező közmondásokat, idézeteket, bármit. De kérlek, ne írj egy oktatónak se azzal, hogy a tetoválásodat szeretnéd latinra lefordítani, mert egyrészt hülyének fognak nézni, másodsorban nagyon gáz olyan nyelven tetoválást csináltatni, amin nem értesz.

Köszi,

egy latinul tudó ember

2021. nov. 12. 09:56
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Részben egyetértek az előző hozzászólóval, de azért küldök egy lehetséges latin változtatot:

Acerrima (vagy Durissima) proelia optimis pugnatoribus dantur.

Ellenőriztesd le, mielőtt magadra tetováltatod! (Ha helytelen, talán az előző válaszadó lesz oly kegyes, és kijavítja.)

Üdv,

egy latinul valamicskét tudó ember

2021. nov. 12. 17:47
 10/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a segítséget és az építő jellegű kritikát, természetesen le ellenőríztetem. :)
2021. nov. 12. 17:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!