Középiskolában meg lehet tanulni angolul?
Barátnőm szerint, ha az angol tudása, még ha minimális alap meg is van, a középiskolában fix, hogy nem tanult meg volna angolul. Ebben rengeteg önszorgalom volt, de jó agya is hozzá, hogy megjegyezze.
Nekem úgy van nyelvérzékem, hogy elég hallanom ahhoz, hogy jól kimondjam, legyen szó angolról vagy olaszról, de magát a nyelvet beszélni, azt nem tudom. Igaz, nem középsuliba, hanem 3 szakiskolát jártam meg (elsőben 1 évet, másodikban más szakon 1 hónapot, harmadikban pedig, végre lelki terror nélkül 3 évet), és most érettségiző részen vagyok (2 éves, most lesz az utolsó). Az első helyen egy tanár kísért végig, a másodiknál is, a harmadik helyen pedig 3 év alatt kb 5 tanárom volt, úgy cserélődtek. Ja és volt az ált. iskola, 8 évig egy helyre jártam. Tény, hogy nem voltam a helyzet magaslatán, de egyetértettek velem abban mindenhol, hogy ami megy, az egy vicc. Ahhoz nem elég, hogy a diák hasznosítson bármit is úgy, hogy azzal kezdjen valamit. Akinél otthon volt szülő, aki tud angolul, vagy volt pénz magántanárra, ott persze, hogy tudott haladni, elvégre nem attól a tanártól függött. Nekem csak apám volt/van, ő nevel, és nem tud angolul, pénzünk se volt tanárra. Illetve, aki szereti a játékokat, nekik is jó, mert tanulják. Én kistini koromig a számítógépet aligha kapcsoltam be, telefon is azért lett, mert apám leszögezte, hogy vigyem magammal mindenhova. Közöm nem volt az angolhoz.
Most, tizenvalahány év után, apám kollégájának a férje baráti áron tanít engem heti kétszer, és lásson csodát a világ, kiderült, hogy mégsem vagyok olyan hülye angolból, mint azt mindenki hitte – pedig google fordítóval magyaráz a pasi, ugyanis nem magyar, a magyar mondatai 1-3 szavasak, azok se tökéletesek! És ennek ellenére haladok az angollal.
A mostani iskolai tanárom egy rakás xar. Kezdő csoportba lettem rakva, az első órán a bemutatkozásnál már kvázi azt vágta a fejemhez, hogy mekkora ciki, hogy ennyit se tudok. Így is nehezen szólalok meg annyi ember előtt, erre jött ezzel.
Szóval, én arra teszem a voksomat, hogy néhány eset kivételével, és nagy szerencsével, ha normális tanárt kap az ember, általános csak a suliban nem lehet megtanulni angolul. Nincs elég idő, türelem, és ott a tanmenet is, amit követni kell. Anno általánosban fejezeteket hagytunk ki, 2-3 mondatban összefoglalta a tanár, aztán cső. Ha nem fejeztük be a könyvet, kezdtük a következőt, és mindig azt mondta, hogy hihetetlen, velünk mennyire nem lehet haladni. Aki nem tud, sok esetben nem is mer kérdezni, ha meg igen, a tanár ugyanúgy magyarázza el, ahogy először nem értette.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!