Milyen szintű angoltudásom lehet, ha felirat nélkül megértem a filmeket?
Én biztosan nem vagyok C1 szinten sem, erős középszintű tudásom van (papíron és gyakorlatban is), gond nélkül nézem angolul a filmeket. Nyilván nem értek minden egyes szót, rákeresek, ha kulcsfontosságú.
Mindenképp fejlődtél, ehhez gratulálok. Nem vagyok jártas a különbségekben C1 felett, szóval nem tudom megítélni. Nem hiszem, hogy ezen múlik a C2.
a szöveg és filmkörnyezet kiegészíti
Erre gondolj, és keress egy még ismeretlen filmet, majd hátat fordítva értékeld az értést.
Az, hogy megérted, nem feltétlenül jelenti azt, hogy beszédben is vagy azon a szinten. Én is sokkal több mindent értek meg, mint amit magamtól el tudok mondani.
És ebből nem tudhatjuk, hogy vagy-e C2 szinten. A C2-höz olyan dolgokról kell tudnod angolul beszélni, amiről még lehet, hogy magyarul se tudnál, mert egyáltalán nem foglalkozol vele. Például C2-es nyelvizsgán simán kérdezhetnek anglia külpolitikájáról.
Egy filmen egyébként mit lehet nem érteni? Ez a példa itt a Gyakorin van, ez a differencia az olvasás és a nézés között:
Forgatókönyvben háttér:
The snow is still falling. It covers the ground. It covers the acres of parked cars. It swirls and tosses and blows. As the five friends come bursting out of a side exit they all stop dead in their tracks.
Szereplő megnyilvánulása:
VINCE
Snow... Holy shit, snow!
Snow... tyű, de pengén értem én az egész angol nyelvet! :D
Itt van egy jellegzetes C2 feladat. Egy bekezdés, és alább a rá vonatkozó állításokból az egyik igaz.
Consider first those who prefer a sort of anonymity in life, the ones who'd rather wear a uniform. The psychological make-up of individuals who actively seek to resign their individuality is apparent among those who surrender to the discipline of a military life. The emotional and intellectual course taken by those who are drawn to anonymity is easily observed but not easily deflected. They want to be told what to do and then be required to do it over and over again in the safety of a routine, often behind the disguises of a number of livery. If their egos ache with the need for recognition and praise, it's a pain that must be contained, frustrated or satisfied within the rut they occupy. The mere idea of
standing up in front of an audience and demanding attention is abhorrent.
What does the writer say about people who wear uniforms?
A They criticise performers for craving attention.
B It is unusual for them to break their normal patterns of thought.
C They are more aware of their inadequacies than others may think.
D The desires they have are never met when they are at work.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!