Mit tapasztaltatok a feliratozott filmeknél a nyelvtanulás során?
Németül nézek időnként 1-1 filmet német felirattal, de annyira gyors nekem, hogy amikor olvasom a szöveget, lemaradok. Ha csak olvasom, de nem figyelem hallással a szöveget, akkor biztos, hogy érteném, mert sok ismert szöveg, kifejezés van a feliratban. Nem bonyolult film, családi történetek. Igen, néztem már mesét is, 1 fokkal jobb volt. Talán a dokumentumfilmnél volt az, hogy nem maradtam le az olvasással, de az értéshez még kevés volt.
Szoktam hangosan is olvasni, igyekszem nem lassan, így érthető egy-egy könnyebb szöveg, de hát így nem az igazi.
Kíváncsi vagyok, hogy kinek milyen volt, van ilyenkor a tanulási folyamata.
A filmnézéshez: a filmet vedd fel/tedd a gépre, és többször állítsd meg, ha túl gyors, illetve kicsit tekerd vissza, ha valamelyik rész nehezebben meg. Meg nézz meg egy-egy filmet többször . nem egymas utáan, de másnap vagy harmadnap még egyszer, rengeteget segít és sokkal többet megértesz az ismétléseknél.
De nekem szövegértésben sokkal többet segít, ha nincs felirat, csak néha kapcsolom be, ha valami nagyon zürös. Itt is az elsö alkalommal keveset értek, a 2.-3. alkalommal viszont egyre többet.
Hallgatas es olvasas nem megy egyszerre.
Szovegertest filmbol, olvasast konyvekbol.
Köszi a válaszaitokat.
1# német csatornán nézem a németet, híreket is, amikor ráérek, épp mit adnak.
2# én még nem vagyok olyan szinten, bár a nyelvtanból sokat tudok már, de a tekerés még felesleges.
3# ezekkel fogok gyakorolni
4# igen, valahogy én egyszerre gondoltam a kettőt. Olvasni szoktam a tankönyvből, azokat értem. Eszembe juttattad a könyvtárt, ott biztos van könnyített olvasmány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!