Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Megfelelő kiejtés kötelezőnek...

Megfelelő kiejtés kötelezőnek kéne lennie?

Figyelt kérdés
Szerintetek is az a nyelvtanítás elejétől kéne tanítani a magyarok számára "speciális" kiejtéseket? itt főleg az angolra gondolok (a németre is csak most az angolról írok véleményt). A "speciális" kiejtés alatt gondolok például a "th" zöngés és zöngéstelen kiejtésére amikor csak "sz" vagy "d" hanggal ejtik ki ezeket, vagy amikor az "u"-t mondják ki akkor "ju" helyett inkább "jű"-nek mondani. Lehet azt mondani, hogy "hát ezeket olyan nehéz kiejteni", de valójában nem és akár 5 percen belül is meglehet tanulni, a lágy "th" hangnál csak a felső fogsor hátuljához kell tenni a nyelvet és úgy mondani az "f" betűt. Ezeket azért mondom, mivel pl a franciánál is tanítják a betűk és szavak kiejtését, HISZEN ez nyelvvel járó kiejtés, ugyanígy a magyar többség számára nem ismert helyes angol kiejtés is vele kéne, hogy járjon. mert csak gondoljatok bele abba, ha szó szerint, fonetikusan ejtenénk ki a szavakat melyik francia értené meg, hogy miről beszélünk. Ilyenkor hallgassatok meg egy olyan videót ahol tipikus indiaiak beszélnek angolul, NA mi is így hangzunk anyanyelvű angolul beszélők számára. A németnél ez a dolog még gázabb mert pl. ott ilyen "magyaros" kiejtéssel alig fognak megérteni. Ha egy nyelvet tanítunk/tanulunk akkor csináljuk szabályszerűen.

2021. aug. 18. 15:38
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Hogy mi a "sztenderd", forró téma az angoltanításban. A nyelvóra mindenképp a nyelv egy idealizált verzióját tudja átadni a diákoknak, ez ilyen.

Általános és középsuliban nincs idő és nem is lenne pedagógiai haszna belemenni a különböző angol dialektusok rejtelmeibe. Akit ez érdekel, az (a sokat becsmérelt) anglisztika "büfé"szakon tanulhat róla. Aki olyan nyelvterületen köt ki később, az majd úgyis hozzászokik.

Viszont vannak alapvető dolgok, amiket akkor is le lehet (kellene) fektetni. Van jó néhány hang az angolban (és itt most nem is a következetlen helyesírásról, csak magukról a hangokról beszélek), ami a magyarban egyáltalán nincs, ezekre fel kell(ene) hívni a figyelmet. Pl. hogy a w-t ne magyarosan/németesen duruzsolva v-nek ejtsük, hanem inkább az u-ból induljunk ki. A rettegett th helyett lehet f-et is mondani, pont ugyanúgy hangzik (és angol nyelvterületeken is egyre terjed)...

A régebbi magyar angolkönyvek egy nyelvészeti bevezetővel indultak, volt bennük szó a nyelvcsaládokról, hangképzésről, fonémákról. Napjaink nagy kommunikatív nyelvoktatásából sokszor hiányoznak az efféle "száraz", stabil alapok.

2021. aug. 19. 11:59
 12/13 anonim ***** válasza:
Helyes-nem helyes kiejtés- egyes esetekben fontos lehet, más esetekben meg ha nem is teljesen jó a kiejtésed, de attól még könnyedén megértik. És igen, szerintem ez a lényeg, a kommunikáció! Nem pedig az hogy perfektül beszélj az adott nyelven. Hallgattam már magyarul tanulókkal is interjút. Nem beszélt tökéletesen az illető, de értettem amit mondott. Nem ez lenne a lényeg? Ahogy telik az idő meg majd még jobban fog beszélni. De sosem lesz az a pont, ahol elmondhatja: én ezt a nyelvet tökéletesen beszélem
2021. aug. 21. 21:55
 13/13 anonim ***** válasza:
32%

12: Ilyen alapon se a nyelvtan, se a helyesírás nem fontos, mert majd a hallgató/olvasó kitalálja, mit is akartam közölni. Márpedig a nyelvtanulásnak nem lehet olyan alacsony szintű a célkitűzése, hogy a másiknak feladok egy rejtvényt, aztán fejtse meg, csak nekem ne kelljen további erőfeszítést tennem, hogy megkönnyítsem a dolgát.

Szerintem a nyelvtan, a kiejtés és a helyesírás egyaránt és azonos mértékben fontos, így mindegyikre azonos hangsúlyt kéne az oktatásban fektetni.

És nem, az idő múlásával nem fog a kiejtés magától javulni, hiába hangoztatják ezt a megúszásra játszó angoltanárok - azért komoly erőfeszítést kell(ene) tennie a tanárnak és a tanulónak is.

De mivel az egyetemekről még ma is ki lehet kerülni gyatra kiejtéssel, ezért a kiejtés tanítása terén sajnos nem várható javulás a közeljövőben.

2021. aug. 21. 22:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!