Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Meg lehet tanulni középfokon...

Meg lehet tanulni középfokon oroszul így?

Figyelt kérdés

A tervem az hogy végigviszem a duolingó kurzust ( angol-orosz) ami önmagában elvileg egy gyengusz alapfok. Viszont csinálnék egy fordított kurzust is ( angolul tanulnék oroszul duolingón ahol már sokkal nehezebb dolgom van).

Ezekhez hozzájön a Шаг за шагом 1 könyv+munkafüzet ami A1 és A2 szinten tanít. Kiegészítésnek szavakat, igéket youtuberól tanulnék, több igényes csatornát is találtam, ( pl Russian with Nastya). Ennyit az alapfokról.

Középfokon szintén gyakorolgatnék duolingón, megpróbálnék már orosz barátokat is találni, továbbra is youtuberól tanulgatnék szavakat, kifejezéseket. Haladni kell a korral, ezért már a Шаг за шагом 2. fejezetét is megvenném ( B1-B2 szint). Ezek összeségben elegek lehetnek egy középfoknak?

2021. júl. 10. 18:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha te egyedül megtanulsz tankönyből egy nyelvet középfokon, akkor gratulálok.
2021. júl. 10. 19:10
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszi előre is, egyébként nem egy embernek sikerült. Van aki japánul meg tudott tanulni könyvekből. Nem kell lenézni csak azért mert én nem fogok 300.000 forintot kicsengetni évente tanárért feleslegesen.
2021. júl. 10. 19:13
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem mondom, hogy lehetetlen, vannak akiknek jó a nyelvérzéke, már beszél 1-2 idegennyelven, akkor könnyebb megtanulni egy 3.at.

A 300ezer hogy jött ki? 32 óra heti 4 órával 40ezer Ft körül van kiscsoportban. Azaz 2 hónap = 40ezer. Ha folyamatosan, megállás nélkül tanulsz hetente 2szer 2 napot 1 évig, akkor lesz 200-240Ft nyelviskolától függően. De senki nem csinál ilyet, kell egy kis szünet, tehát max. évi 150-200ezer.

2021. júl. 10. 19:21
 4/11 A kérdező kommentje:
Ja ok
2021. júl. 10. 20:31
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Te mondtad, hogy nem lehetetlen, akkor innentől hajrá. A saját képességeimet nézve (főként a kitartásomon bukna minden) nekem nem menne, pedig már nem idegen számomra a szláv nyelv.
2021. júl. 11. 11:44
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem úgy, ahogy leírtad, simán.

Amúgy Duolingo-n én is most kezdtem az oroszt, hát mit mondjak, néha elfog a röhögés... Szerintem elég fura sorrendben tanítja a dolgokat... (Én speciel rögtön az igeragozással kezdtem volna, enni, inni, menni, stb. de neki fontosabb, hogy ''A törölközőket, legyen szíves!'' meg hogy ''A kígyó már a taxiban van.''. :D)

Meg a hallás utáni gépelésnél mintha helyenként direkt szivatnák az embert a hadarós beszéddel.

2021. júl. 11. 17:17
 7/11 A kérdező kommentje:
Az előzőnel üzenem, hogy azt az utat járod duolingón amit én már végigjártam valamennyire, szóval azt üzenem hogy csináld tovább mert a vége fele minden össze fog állni és jó lesz. Ha nagyon jól tudsz angolul mindenképpen olvasd el hogy mit írnak egy két feladatról a “csevegés”” részben a feladatnál
2021. júl. 11. 22:29
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Az orosz elég nehéz nyelv, illetve nem nehéz, de munkaigényes. Én nem futnék neki tanár nélkül, mert egy csomó olyan dolog van, amit a nyelvkönyv nem fog elmondani. Pl. amikor én tanultam egyetemen, akkor cikkeket fordítottunk, és ott volt olyan, hogy le volt írva, hogy "Putyinnal", ami oroszul "путиным". Miért nem "путинoм", mint a sima hímnemű végződéseknél? Azért, mert az "-ин" végződés után kivételes módon jeri hanggal képezzük az eszközhatározós alakot. Ezt én azelőtt például soha nem hallottam, pedig tanultam több könyvből is.

Rengeteg ilyen nüansz van, például a befejezett-folyamatos igék használata közötti különbség, ami egy külön téma, amit egy tanár tud neked elmagyarázni. Meg sok olyan dolog van, amire rá kell érezni a használatban, az orosz az egy ilyen nyelv. Én tanár nélkül nem kezdenék bele, mert sok olyan dolgot tanulhatsz meg rosszul vagy hiányosan, amiről nem is tudsz.

2021. júl. 14. 09:57
 9/11 chtt ***** válasza:
100%

"Azért, mert az "-ин" végződés után kivételes módon jeri hanggal képezzük az eszközhatározós alakot."

Meg az ov/jev végződésűekét is, ugyanis ezek az ún. szabvány orosz vezetéknevek (стандартные русские фамилии), és az eszközesetüket úgy képezzük, mint a hímnemű melléknevekét. :)

Пушкиным, Серовым, Тургеневым, Сергеевым...

De hogy ne legyen ilyen egyszerű, ez csak az orosz nevekre vonatkozik, a külföldiekre nem (напр. теория предложена Дарвином). ;)

És még egy csavar. Nem mindegy, hogy Csaplin a neved (от диалектного слова чапля 'цапля') vagy Chaplin (őt gondolom, nem kell bemutatnom:), mert ha orosz vagy: с Чаплиным az eszközeseted, de ha angol filmrendező: с Чарли Чаплином.

Bízom benne, hogy mindenkinek meghoztam a kedvét az orosz nyelv tanulásához.

Kedves kérdező, sokan vannak, akik meg tudnak tanulni egy nyelvet egyedül. Ha ilyen vagy, biztos sikerülni fog, hisz ma már a világhálónak köszönhetően rengeteg segítség van hozzá. (Én pl. nem vagyok ilyen - valószínűleg a lustaság és a kitartás hiánya erősen közrejátszik -, még a legegyszerűbb eszperantót sem tanultam meg önállóan, nekem tanár kell, különben nem dolgozok... ez van:)

2021. júl. 14. 11:55
 10/11 anonim ***** válasza:
6-os vagyok. Köszi a bíztatást, kérdező, majdnem abbahagytam a folyamatos feldobált idétlen mondatok miatt... :D
2021. júl. 15. 23:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!