Olvasás után kiszoktam jegyzetelni a nem ismert szavakat, és megtanulom őket. Ebben az esetben a szavak szótári alakját tanuljam meg, vagy ahogy a szövegben megtalálhatóak.
Ankiban csináltam saját paklit, sosem külön szavakkal, hanem példamondatokkal, amikből hiányzott a szó maga, oda-vissza az adott nyelven. Megismertem a spaced repetition system-et, és a szoftver elém teszi, amikor ismételnem kell az adott szót. Jó a mnemotechnikák alkalmazása is, sokat segített nekem memorizálni. A szótárfüzetet nem használom, ősi, elavult és abszolút nem hatékony módszere a szótanulásnak, majdnem a legrosszabb mind közül.
2021. jún. 26. 22:43
2/8 Tanksapka21 válasza:
Ajánlom a Duolingo applikációt. Változatos és élvezhető módja a nyelvtanulásnak.
2021. jún. 26. 22:50
3/8 anonim válasza:
Változatos, élvezhető és haszontalan. Én nem ajánlom, mert időpocsékolás.
2021. jún. 26. 23:01
4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, de a kérdésem igazi lényege az alsó szövegben található. Esetleg ahhoz tudtok tanácsot adni?
2021. jún. 26. 23:14
5/8 anonim válasza:
Megadtam rá az én válaszomat. Nem tanultam külön semmilyen szótári alakban szavakat. Példamondatban tanultam őket, használat közben.
2021. jún. 26. 23:28
6/8 anonim válasza:
Nem igazán értem a kérdésed. Úgy tanuld meg őket, hogy utána tudd őket magadtól is használni, tudj velük saját mondatokat alkotni, ne csak azt visszamondani, ami a szövegben volt. Ehhez persze a nyelvtannal is tisztában kell lenned.
Melyik szófajokra érted? A főneveknél ha tudod a szótári alakot, a többes szám képzése nagyon kevés kivétellel teljesen szabályos. Az igéknél is limitált számban vannak a rendhagyók, ha tudod a szótári alakot majd úgyis hozzáteszed a -s-t, vagy az -ed-t múlt időben, ami épp kell.
Bizonyos szófordulatokat, több szóból álló frázisokat egyben kell megtanulni, mert "szétcincálva" nincs igazán értelmük. Illetve vannak állandósult szókapcsolatok (collocations), de ez már haladóbb szint. Egy tanár nagyon sokat tud segíteni ezekben.
2021. jún. 26. 23:33
7/8 anonim válasza:
Szerintem a Duolingo tényleg hasznos tud lenni ahhoz, hogy egy alap fogalma legyen az embernek a nyelvről. Persze érni csak akkor ér valamit, ha mellette jegyzetelsz, szótárazol, utána olvasol a nyelvtannak, stb, de ha az ember maga áll neki a nyelvnek, szimplán hobbiból, akkor egy nagyon jó dolog. Szavak tanulásához nekem nem vált be semmilyen memóriakártya, vagy bármi hasonló, csak az, ha használtam őket, pl olvastam, sorozatban hallottam, vagy egy zeneszövegben, aminek tudtam a jelentését. Persze lehet, hogy másnak más válik be, de én a zenehallgatásra teszem le a voksom
2021. jún. 27. 16:43
8/8 anonim válasza:
Ha komolyabban szeretnéd megtanulni a nyelvet, a Doulingo szerintem is időpocsèkolás ès felesleges, lassú a tempója már túlságosan is. Ha komolyabban akarsz vele foglalkozni akkor ülj le tanulj!! Én anno úgy csináltam hogy vettem 3 db füzetet az egyikbe azt írtam hogy mi lesz a folyamata a tanulásnak, az összes nyelvtani részt stb a második füzetbe a nyelvtant írtam, pontról pontra mentem, a harmadikba szavakat írtam, minden tèmakörből leírtam egy csomó szót, majd megtanultam.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!