Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Milyen nyelveket érdemes...

Milyen nyelveket érdemes tanulni és milyen szintig?

Figyelt kérdés

Magyarországi munkára, max külföldre távmunkában, esetleg ingázva.

A profession és jobline álláshirdetéseinek számából próbálok kiindulni.

Nyelvek szerint:

Az első helyen értelemszerűen az angol áll, ezt szinte mindenkinek érdemes tanulni. Esetleg nagyon lecsúszott embereknek nem érdemes, akik semmiféle szellemi munkára nem képesekek. Önmagában a jó nyelvtudás sem ér semmit. Úgy értem, nyolc általános mellett a nagy nyelvekből betárazott 4-5 C1 nyelvizsga is felesleges. C2-vel már lehetne tolmácskodni vagy fordítani, de a C2 ugye sokáig tart.

Második a német. Azt hiszem az ország nyugati felében és Budapesten fontosabb. Viszont szakmától függően lehet akár teljesen haszontalan, az angolhoz képest jóval rosszabb arányban.

Harmadik a francia. Nem tudom kinek érné meg tanulni, kereslet alig van rá. Ha nem konkrétan a nyelv a munkaeszköz pl tolmács, vagy nem megy külföldre akkor kb felesleges. Ugyanez igaz a többi nyelvre is az angol-német pároson kívül.

Negyedik-ötödik holtversenyben az olasz és a spanyol. Aki nem megy olaszba vagy spanyolba itthon nem talál ezekkel munkát.

Tudás szint szerint:

A1: értéke nulla

A2: majdnem nulla, de esetleg figyelembe veszik

B1: esetleg jobban figyelembe veszik

B2: általában már megfelel mindenre, az első elfogadottab szint. Ha nem rendszeresen kell külföldiekkel tárgyalni, akkor jó a legtöbb munkahelynek, aki ilyet nem csinál annak nem is kell jobban megtanulnia.

C1: Szinte mindenre jó, külföldiekkel tárgyalásra is, ha nem a nyelv a munkaeszköz teljesen oké.

C2: Csak tolmácsnak és fordítónak érdemes ilyen szintig tanulni, meg nyelvtanárnak.

2021. jún. 16. 13:07
 1/7 anonim ***** válasza:
83%
Véleményem szerint B2-nél magasabb szintet csak anyanyelvi közegben lehet megtanulni. C-s vizsgákat le lehet tenni, de az azért van, mert tematikusak a vizsgák, és be lehet magolni a követelményeket.
2021. jún. 16. 13:14
 2/7 anonim ***** válasza:
86%
Igazából nem értem, hogy itt hol a kérdés? Leírtad a véleményed, azt indokoltad, de a leírtak közt egyetlen kérdőjel sincs, pedig az oldalnak ez lenne az értelme.
2021. jún. 16. 13:19
 3/7 anonim ***** válasza:
54%
(a kettes vagyok) kiegészítésként: igen, fent van megfogalmazva egy kérdés, de a kérdés leírásában igazából meg is válaszolta magának, azért nem értem, hogy ennek így mi értelme. Vagy az rá a válasz, hogy igen, igaz van, egyetértünk a levezetéssel?
2021. jún. 16. 13:24
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Kirgizül mindenképpen érdemes anyanyelvi szinten megtanulni.
2021. jún. 16. 13:25
 5/7 A kérdező kommentje:
Van kérdés, leírtam rá az én válaszom, mások válasza érdekelne, vagy mindenki ugyanígy vélekedik erről?
2021. jún. 16. 13:29
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
A nyelvtanulás egy olyan idő- és energiagényes dolog, hogy ha az embernek csak és kizárólag az a motivációja, hogy taktikailag mi "érdemes" munka (milyen munka?) szempontjából, akkor nem biztos, hogy sokáig fog tartani a lelkesedése. Én sem igazán értem, mire is irányul itt a kérdés. A nyelvtanulás nem ennyire szögletes stratégiai dolog. Sokan tanulnak nyelvet azért, mert egyszerűen szeretik, érdekli őket az a kultúra, szeretnének utazni, vagy filmeket eredetiben nézni, tudomisén, aztán lehet, hogy később úgy alakul, hogy a munkájukban is el tudják sütni egyszer. De ezt nem lehet ennyire utilitarista módon kezelni szerintem.
2021. jún. 16. 14:02
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Felsoroltad a nagy nyelveket, amik általában tényleg önmagukban nem elegek ahhoz, hogy munkát lehessen velük kapni. Talán a német és a spanyol a kivétel, azokkal már lehet állást találni egyéb végzettség nélkül is. Viszont egyéb nyelvek magas szintű ismeretével simán lehet munkát találni. Az SSC-k nagy számban keresnek nyelvtudás alapján embereket. Nagyon sok hollandul és lengyelül tudót keresnek, de időnként skandináv nyelvek és egyéb kis szláv nyelvek is kellenek egy-egy állás betöltéséhez.
2021. jún. 16. 14:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!