Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Akik most nyelvvizsga amneszti...

Akik most nyelvvizsga amnesztiát követelnek a járvány miatt, azok miért csak a teljes törlést tudják elképzelni megoldásként?

Figyelt kérdés

Miért nem azt, hogy megkapják nyelvvizsga nélkül most a diplomát és kapnak idő haladékot a nyelvvizsga bemutatására. Mondjuk a veszélyhelyzet megszűnése után kapnak 12-24-36 hónapot a papírok bemutatására, addig tudnak majd jelenlétiben is tanulni.

Ezzel a gazdaságot is betudjuk indítani, ők is munkához jutnak, és a nyelvvizsgát is letudják tenni. Annyira fura, hogy csak a teljes amnesztia lehet számukra megoldás, mintha a járvány most csak ürügy lenne.

2021. máj. 22. 07:41
1 2 3 4 5 6
 11/56 anonim ***** válasza:
81%

#9:

Nem feltétlenül. Itt az a baj, hogy olyan követelményt támasztanak, aminek a megtanulásának a feltételei nincsenek biztosítva. Van, ahol középiskolában nagyon gyenge a nyelvoktatás. Magántanárra nem mindenkinek futja. Egyetem mellett, ha valaki dolgozik is, pláne nehéz nyelvet tanulni.

És vannak olyanok, akik több évtized kihagyás után ülnek vissza a padba.

Az egyetemen meg a nyelvoktatás, ahol van, az sem elég a nyelvvizsgához. Netröl leszedett anyagokból még csak passzív tudást szedsz össze.

Itt alapvetően nem az amnesztiával van baj, és tény, kell a nyelvtudás. De elsősorban ezt kellene biztosítani, és nem csak előírni!

2021. máj. 22. 10:21
 12/56 anonim ***** válasza:
28%

"Egyébként pl.: a Debreceni Egyetem, meg az ELTE kimondja az első alkalmas tájékoztatókon, hogy ezekből nem akarnak papírokat látni."

A DE-n tanultam és Eszperantó nyelvvizsgám van. Nem vették még vissza sem a diplomámat sem a nyelvvizsgámat.

A követelményben amúgy is az áll, hogy egy élő idegen nyelvből középfokú nyelvvizsga szükséges. Sehol nem láttam hogy ki lenne kötve hogy ezt és azt a nyelvet nem akarják látni.

Sok sikert a nyelvvizsgázóknak!

2021. máj. 22. 10:23
 13/56 anonim ***** válasza:
0%
Egyik kollégám kisebb vezető lett, szimplán érettségivel, diploma, nyelvtudás, nyelvvizsga nélkül. Jó nagy a nyelve csupán ennyi kellett hozzá. Mert biztos hogy sok diplomás nyelvvizsgával a zsebében megirigyelné a fizuját. Egy multiról van amúgy szó, ahol elvárható lenne az angol nyelvtudás már ilyen esetben de köszöni szépen jó neki úgy.
2021. máj. 22. 10:30
 14/56 anonim ***** válasza:
69%
Akik ezen problémáznak, megnézném, hogy egy MAGYAR nyelvvizsgán hogyan mennének át, mert szemlátomást a SAJÁT nyelvük alapvető szabályaival sincsenek tisztában, de mástól meg elvárják az idegen nyelvtudást...
2021. máj. 22. 10:37
 15/56 anonim ***** válasza:
28%

Így is túl sok a diplomás, a kétkezi szakmák kihaló félben vannak, nincs kőműves, ács, burkoló, hentes, stb stb...

Inkább növelni kellene a követelményeket és minimum emelt szintű nyelvvizsga megkövetelése.

2021. máj. 22. 10:42
 16/56 A kérdező kommentje:

"Nem feltétlenül. Itt az a baj, hogy olyan követelményt támasztanak, aminek a megtanulásának a feltételei nincsenek biztosítva. Van, ahol középiskolában nagyon gyenge a nyelvoktatás. Magántanárra nem mindenkinek futja. Egyetem mellett, ha valaki dolgozik is, pláne nehéz nyelvet tanulni."

Én is ezzel küzdöttem, de van diákhitel is, és annak segítségével megoldható a hiányosság, ahogyan nekem is sikerült.

"És vannak olyanok, akik több évtized kihagyás után ülnek vissza a padba."

Ez ne legyen már kifogás. Aki utólag megy oda, annak már van annyi tapasztalata, hogy tudja, hogy vannak belépési-kilépési követelmények, amiket teljesíteni kell. Régen is volt intézményi nyelvvizsga követelmény.

"Az egyetemen meg a nyelvoktatás, ahol van, az sem elég a nyelvvizsgához. Netröl leszedett anyagokból még csak passzív tudást szedsz össze."

Hát ez azért már nem teljesen így van. A netes fejlesztők nem annyira passzívak manapság. Rengeteg jó lehetőség van.

"Ez így semmiképpen nem igazságos, hogy valaki tíz éve lediplomázott, de azóta nem szerzett nyelvvizsgát, tavaly pedig minden erőfeszítés nélkül az ölébe hullott a diplomája, aki pedig ez után szerezne diplomát, annak már nem lesz ilyen szerencséje."

Szerintem sem igazságos.

2021. máj. 22. 10:50
 17/56 anonim ***** válasza:
78%

Alapvetően a nyelvvizsgához kötés az igazságtalan. Azért, mert nem minden diplomához szükséges a nyelvtudás (mint például a tanároknak), ehhez képest nekik is kötelező.

Most kérdem én; ha például matematikát akarnék tanítani magyar diákoknak, nekem miért kellene tudnom angolul? Nem az lenne a fontosabb, hogy azt mennyire jól tudom tanítani?

A másik oldala pedig az, hogy ezzel a piac dolgát is megnehezítik; OK, tegyük fel, hogy minden diplomásnak van nyelvvizsgája angolból. Hogyan derül az ki, hogy ki mennyire tud angolul? Mert nyilván ha van egy nyelvvizsgája, az még nem garantál semmit. A munkaadó pedig válogathat a sok „szemét” között, mire megtalálja a megfelelő nyelvtudással rendelkező embert.

Ezzel szemben egy kisebb cég nem is feltétlenül várná el egy tervezőtől, hogy tudjon angolul (mert mondjuk nem tudja még azt is megfizetni), viszont egy diplomás szakemberre meg szüksége lenne.

Persze én azt az érvet is megértem, hogy aki nem tudja a feltételeket teljesíteni, az menjen másik irányba, csak ez a feltétel valahogy több sebből vérzik. Ráadásul -ahogy már többen is írták- sok helyen nem adottak a lehetőségek (jellemzően az egyébként is nehéz sorsú régiókban), így a kitörés esélyét még jobban csökkentik. Nyilván megoldható minden hitelből, ahogyan a kérdezőnek is sikerült, a gond inkább a visszafizetéssel van, elvégre nem garantálja semmi és senki, hogy diplomával és nyelvvizsgával el tudsz egy normális helyen helyezkedni, aztán hiába van diplomád, azzal még takarózni sem tudsz a híd alatt.

2021. máj. 22. 11:13
 18/56 anonim ***** válasza:
30%

Szerintem is butaság, mondjuk ki: értelmetlen, hogy eszperantóból, meg lovári nyelvből is elegendő a nyelvvizsga, az viszont igaz, hogy a nyelvismeret olyan követelmény volt mindig is, amivel nem 2 héttel az államvizsga előtt szembesült az ember, már a jelentkezésnél is tudni lehetett, hogy vmilyen nyelvvizsgára szükség lesz. Pláne most, amikor a vizsgakövetelmény azért nem egy megugorhatatlan akadály sőt, frissen vagyok túl egy Origó vizsgán, ami állítólag még x éve egy hú de nagyon nehéz és szivatós és uramisten jaj mi volt, ehhez képest egy baráti elbeszélgetésnél nem sokkal volt több, amin én voltam úgy, hogy egyedül készültem fel a vizsgára. Anno mikor ECL-en voltam, jóval komolyabbak voltak a követelmények, akkor még nem lehetett szótárt sem használni. Nem tudom miféle egyetemi szak az, amit hősünk képes elvégezni, de jelen követelmények mellett nem tud összekaparni mondjuk angol nyelvből egy B2-es nyelvvizsgát, miközben a szakirodalmak döntő többsége sem érhető el magyar nyelven (kivéve persze, ha magyar irodalom szakos valaki), tehát már elvileg egy diplomamunka megírásának is feltétele valamilyen szintű nyelvtudás.

Én tavaly is felháborodtam rajta, hogy ilyen amnesztia egyáltalán megszülethetett, még kifejezetten szigorítanék is a követelményeken, így is nagyon sokan vannak az országban, akik egy 3 éves Ba/Bsc szakot elvégeznek 10 év alatt, majd verik a mellüket, hogy ők diplomás értelmiségiek, és őmiattuk van az ember leszólva, ha elvégez időre, kellő szorgalommal és kitartással valamit.

2021. máj. 22. 11:26
 19/56 anonim ***** válasza:
76%
Én abszolút támogatom, mert tavaly is elengedték a nyelvvizsgákat és azóta tulajdonképpen semmit sem változott a helyzet. Azzal nem értettem egyet, hogy visszamenőleg mindenki megkapta a diplomáját (én csak azoknak adtam volna, akik abban az évben végeznek), de én úgy alapvetően hülyeségnek tartom azt, hogy nyelvvizsgához kötik a diplomát. Mondom ezt úgy, hogy már az egyetemre való jelentkezés előtt volt nyelvvizsgám és azóta is tanulok nyelveket. Nem fogom kifejteni az okait, mert nagyjából már leírták előttem, amit gondolok (hogy nem adottak a feltételek és igazából egyáltalán nem releváns a tanulmányok, munka szempontjából stb.).
2021. máj. 22. 12:03
 20/56 anonim ***** válasza:
46%

Kedves kérdező és kedves felháborodottak! Most háborodjatok fel akkor még jobban, rajtam! 😂😂

Több éve elvégeztem a főiskolát, nyelvvizsgát nem szereztem mert egy percet sem akartam a tanult végzettségemmel dolgozni, mert nyelvvizsgával is csak éhen halni tudtam volna belőle. Egyszerűen nem is érdekelt az egész. Elmentem más irányba, ahol azóta is dolgozom. Jó sokat keresek, többszörösét mint amit diplomával kaphatnék. Tavaly pedig az ölembe hullott a diploma. Ami azóta is ott csücsül a fiókban. Majd jó lesz valamire. Lehet zúgolódni!

2021. máj. 22. 14:48
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!