Franciául ezt miért így mondjuk?
Figyelt kérdés
Des voleurs m'ont attaqué.
Itt az attaqué miért nem kap -s-t a végére? A "me" itt a tárgy, ami megelőzi a ragozott igét, az avoirt, miért nem kap akkor a pp itt s-t, ha a rablók többen vannak, mint 1?
2021. ápr. 29. 10:36
1/5 anonim válasza:
2/5 anonim válasza:
Des voleurs m'ont attaqué = Tolvajok támadtak meg (engem).
Az attaqué-t csak akkor írjuk így, ha fiú, férfi vagy.
Ha nő vagy, esetleg többen voltatok megtámadva, attaquée, attaqués, ha csupa nők vagytok, attaquées a helyes.
A s'attaquer ugyanis itt visszaható igeként szerepel, tehát az igét egyeztetni kell a nemmel és a számmal-
A voleurs azért kap s-betűt a végére, mert a tolvajok többen voltak.
Néhány x-végű kivételes szótól eltekintve a többesszám mindig s-re végződik.
3/5 anonim válasza:
Nem visszaható igeként szerepel, mert a rablók az alany és az engem a tárgy.
4/5 anonim válasza:
Persze hogy nem. Azt írtam, hogy visszaható igeKÉNT, mert ugyanúgy kell egyeztetni a személy(ek) számát és nemét, mint azoknál.
5/5 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!
2021. máj. 4. 08:36
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!