Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » A svéd vagy a norvég nyelv...

A svéd vagy a norvég nyelv könnyebb?

Figyelt kérdés

Ha valaki ki szeretne költözni egy skandináv országba.

Norvégia és Svédország vonz nagyon, de nehéz dönteni.

2021. febr. 3. 22:14
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Bokmal és nynorska.
2021. febr. 4. 13:58
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Állítólag eléggé nagy a különbség.. mi úgy tanultuk hogy a nynorska az "igazibb"/"eredetibb" norvég, régiesebb a nyelvtan hiszen tájszólásokon alapszik és jóval kevesebb a latin és német eredetű szó. Aztán vannak még apróbb különbségek, például a bokmålban h van a v előtt míg a nynorskában k, de azt a részét hamar meg lehet tanulni.
2021. febr. 4. 14:09
 13/21 A kérdező kommentje:

És a kettőt párhuzamosan érdemes megtanulni?

A norvégok mindkettőt folyékonyan beszélik?

2021. febr. 4. 14:36
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem is folyékonyan, de beszélik mindkettőt, bár a bokmål a "hétköznapi" nyelv így abból nyilván jobbak... Tekintve hogy egyiket sem tanultam, fogalmam sincs hogy mennyire érdemes ezeket párhuzamosan megtanulni. Elöfordulhat hogy csak összezavarodsz tőle, de ez személytől függ
2021. febr. 5. 14:48
 15/21 anonim ***** válasza:
87%
A sved konnyebb es dallamosabb. A norveg viszont szebb, nekem:)
2021. febr. 12. 18:27
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
En nemetul es angolul is jol beszelek, igy a sved konnyen ment.
2021. febr. 12. 18:28
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Dán tanárom a svédet mondta egy hajszállal könnyebbnek.

A tanfolyamokon meg mindig elszokták mondani éppen melyik változatot tanítják norvégból.

De nagyon nézz utána a dolgoknak, ha ki akarsz költözni. Norvégia se az a "minden szuper" ország. Lehet sokat keresnek, de baromi magasak a kiadások is, főleg a lakhatás.

Skandináv országokban is az elején elég az angol, de, ha tovább akarsz lépni kell a nyelvtudás.

Ja és a dánból kiindulva (én azt tanulom) bármilyen drága, de keress egy tanárt, aki tanít a kiejtés miatt. Könnyebb a norvég és a svéd nyelv kiejtése, mint a dán, de akkor is egyedül nem fogod megtanulni rendesen.

2021. márc. 9. 10:21
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Igazából amennyire tudom az összes északi germán nyelvnek megvan a maga nehézsége. Ahogy mondták a norvégban ez a kétverziójúság (és egy hajszálnyit bonyolultabb, de még mindig egyszerű nelvtan). A dánban a torokhangok kiejtése. A svédben a tonalitás (hangmagasság-változásnak nagy szerepe van, amit tanár nélkül nehéz helyesen elsajátítani). Az izlandinak meg amennyire tudom gyilkos nyelvtana van, meg van egy csomó hangzója amik a többiből már kihaltak. Úgyhogy ezek alapján:

- ha a lexikával nincs bajod -> norvég

- ha jó a füled és szereted az "éneklő" UK angolt -> svéd

- ha a keményebb, torokhangosabb nyelvek tetszenek -> dán

- ha imádod a nyelvtant -> izlandi

+1 szempont: a svéd és a norvég kb teljesen megérti egymást. A svéd megért mindenkit, a dánt megérti mindenki (az mondják kb úgy viszonyul a többihez, mintha ma Jókai egyik karakterével akarnál beszélgetni magyarul). Szóval a dán és a svéd kb. olyanok mint az 0-s meg a AB-s vércsoport; univerzális donor, univerzális recipiens.

2021. márc. 21. 08:27
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

18:

A norvég a köztes nyelv. A norvég írásban megérti a Dánt, beszédben meg a svédet.

A svéd meg a dán totál nem érti meg egymást.

Ahogy írtam tanultam rövid ideig dánul, egyáltalán nem olyan durva a torokhang, mint ahogy elsőre gondolja az ember. Az igazi nehézsége az számomra, hogy teljesen eltér az írás meg a beszéd. Emiatt nagyon magolós, nem elég egyszerűen kijegyzetelned a szavakat, még külön a kiejtésüket is ki kell, mert különben meg vagy lőve.

2021. márc. 22. 08:48
 20/21 anonim ***** válasza:

19:

Elnézést, de szerintem ez nem teljesen igaz.. a dánok tökéletesen megértik a svédet és arról is meg vannak győződve hogy a svédek is értik őket :D Amúgy az ”igazi” skån-ok általában tényleg megértik hiszen régen Dániához tartoztak így eléggé hasonlít a kiejtésük.

Az meg hogy nem olyan durva a torokhang... nekem is tanították a dánt, Skåne-ben lakom így alapból gyakran találkozom vele, megértem amit ők mondanak de én sose tudnék úgy beszélni. Lehet hogy te született tehetség vagy, hogy neked ilyen könnyen ment :D

Az viszont igaz hogy nagyon eltér az írás és a beszéd…

2021. márc. 22. 09:28
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!