Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ez most hogy van? Angol...

Ez most hogy van? Angol present perfect

Figyelt kérdés

Szóval úgy tudom, hogy ha present perfectet használunk, akkor nem használhatunk időhatározókat, és még az előtte lévő mondatban se lehet, mert az a következő mondatra is hat

pl. I did my homework yesterday. It was really tiring.

És az lenne a kérdésem, hogy ez fordítva is múködik?

mármint, hogyha használok present perfectet, akkor az utána lévő mondatban sem lehet időhatározó?

pl. I've done my homework. When? Yesterday.

Ez így már helytelen?

UI: Még elég kezdő angolos vagyok úgyhogy a példamondatokat valószínűleg elrontottam, nyugodtan javítsátok ki ha rossz. Még kezdő vagyok a present perfecttel

2021. jan. 24. 02:59
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Így a kérdés kirakása után újra átolvastam és feltűnt, hogy eléggé kesze kusza és pár helyen nem igazán lehet érteni, hogy mire gondolok.

Ezért bocsánatot kérek, kérdezzetek nyugodtan, ha valami nem világos.

2021. jan. 24. 03:00
 2/11 anonim ***** válasza:
0%

Present perfect is used to an action or situation that started in the past and continues in the present.

Ha tehat te befejezted a hazifeladatodat, es mar semmi dolgod nincs vele, akkor szovegkornyezettol fuggoen valamelyik masik mult idot kellene hasznalnod. Szerintem.

2021. jan. 24. 03:55
 3/11 anonim ***** válasza:
0%

"még az előtte lévő mondatban se lehet, mert az a következő mondatra is hat"

Arra vigyázz, hogy ha jön valaki, hogy az unokád küldte, mert bajba keveredett, és kéne neki fél órán belül egy millió, hát azt se hidd el.

2021. jan. 24. 11:44
 4/11 anonim ***** válasza:
25%

I did my homework yesterday = Tegnap a házimat csináltam.

I've done my homework yesterday = Tegnap megcsináltam/befejeztem a házimat.

Ha pl. valaki megkérdezi, hogy miért nem csináltad meg a házidat, akkor te felháborodva mondhatod, hogy "I've done my homework yesterday".

2021. jan. 24. 13:34
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

#4: Amit írtál, az úgy rossz, ahogy van! "Ha pl. valaki megkérdezi, hogy miért nem csináltad meg a házidat, akkor te felháborodva mondhatod, hogy "I've done my homework yesterday"."

Nem, ilyet nem mondhatsz!

Amit modhatsz: I did my homework yesterday, vagy nyomatékosítva: I did do my homework yesterday, esetleg I already did my homework yesterday.

I did my homework yesterday = Tegnap megcsináltam a házimat.

I was doing my homework yesterday = Tegnap a házimat csináltam (egész nap, vagy amikor valami més éppen történt)

I've done my homework = Már megcsináltam a házimat.

Kérdező: Ha modasz valamit Present Perfectben, és utána részletezni kezded a cselekvést, azt már Past Simple-ben lesz, még külön időhatározó nélkül is. Pl.

I have sold my car. (Most jön a részletezés:) It was old and kept breaking down. - Eladtam a kocsimat. Öreg volt és állandóan lerobbant.

De az is lehet, hogy a beszélgetőtárs visszakérdez:

- I have sold my car. - Eladtam a kocsimat.

- Really? When (did you sell it)? - Igen? Mikor (adtad el)?

- Three weeks ago. - Három hete.

2021. jan. 24. 17:04
 6/11 anonim ***** válasza:
0%

5. te írod, hogy "I've done my homework = Már megcsináltam a házimat." de az, hogy tegnap már megcsináltam a házimat, az szerinted helyetelen és ilyet nem mondasz... Hát... végülis fő a következetesség... :)

Ha az idő a lényeg, akkor did yesterday. Ha az, hogy már befejeztem, megcsináltam tegnap, akkor a have done.

2021. jan. 24. 17:11
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
#6: Nincs itt semmi ellentmondás! A Present Perfect nem kompatibilis az olyan időpontokkal, mint a yesterday vagy a five minutes ago, mert neki a cselekvés eredménye a fontos, nem az időpontja. Ha bele akarod tenni a mondatba az időpontot, az kizárja a Present Perfectet.
2021. jan. 24. 17:23
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Még egy gondolat: a Present Perfect tulajdonképpen azt hordozza magában, hogy 'valamikor a múltban' már megörtént valami. Ha mellé teszed, hogy mikor, zavaró önellentmondásra jutsz: "Valamikor a múltban megcsináltam már a házimat tegnap". Hogy mi van???

Na, ezért nem lehet a Present Perfect mellett konkrét időpont.

2021. jan. 24. 17:30
 9/11 anonim ***** válasza:
8. nem kötekedésből, de ez egy elég rossz példa... És mi a helyzet az "I haven't been to Budapest since last year"-rel? vagy az "I’ve been studying since yesterday."-jel?
2021. jan. 24. 17:47
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

#9: Nem veszem kötekedésnek, mert szívesen magyarázom el a Perfect igeidők rejtelmeit, hogy te és mások tanulhassanak belőle.

Since last year és a since yesterday – ezek időtartamok, melyek tavaly ill. tegnap óta tartanak, nem pedig konkrét időpontok vagy lezárult időtartamok. A Perfect igeidők jellemzője az adott pillanatban még le nem zárult időtartam, vagy inkább fordítva: a le nem zárult időtartam velejárója a Perfect igeidő.

A yesterday-re vagy a last year-re tekinthetünk időpontként vagy lezárult időtartamként is, de le nem zárult időtartamként semmi esetre sem, ezért ezek nem állhatnak semelyik Perfect igeidővel.

Ha eléjük biggyesztünk egy since-et, akkor viszont egyből le nem zárult időtartammá válnak, így nem is használhaunk velük mást, mint Perfect igeidőt.

I was studying yesterday - lezárult időtartam

I got your message yesterday - időpont

I have been sick since yesterday - le nem zárult időtartam

I worked for NASA for 4 years - lezárult időtartam

I have worked for NASA for 4 years - le nem zárult időtartam

She was sleeping at noon - időpont

She had been sleeping for 15 hours at noon - (délben még) le nem zárult időtartam

They had been married for 42 years last Friday - (múlt pénteken még) le nem zárult időtartam

Ne tévesszen meg az utolsó két mondatban az at noon és a last Friday. Itt azok csak az időtartam egy viszonyítási pontjának megadására szolgálnak, hasonlóan mint a yesterday a since yesterday-ben. A két esemény nem e két konkrét időpotban történt meg, hanem akkor már jó ideje zajlottak.

2021. jan. 24. 20:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!