2. Nyelvnek olasz vagy japán?
Sziasztok!
Angolból felsőfokon beszélek ez után hobbiból szeretnék elkezdeni olaszul vagy japánul tanulni:
-Melyik lenne a hasznosabb?
-Melyiket mennyi idő alatt lehet megtanulni kb. Középszinten?
-Melyik tűnik jobbnak egy önéletrajzban pl.?
(Műszaki területen tanulok)
Japán harcművészetet űzök ezért is érdekel, olasz nyelv pedig mert dallamos és “egyszerűnek” tűnik.
Ha hasznosat akarsz, valóban német, esetleg francia, vagy spanyol.
Ha hobbiból tanulnál, akkor meg az, amelyik a legjobban tetszik.
Hm a kettő közül a szívem az olasz felé húzna, olyan szép nyelv. Szerintem egyszerűbb is lenne megtanulni, mint a japánt.
Hasznosabbnak melyik hasznosabb? Őszintén (előre is elnézést kérek ezért) de szerintem egyik sem. Hasznos nyelvek azok ezek: angol (világnyelv), német és francia (nyilván Európán belül az angol mellett ezek a kifejezetten fontos és az EU "hivatalos nyelvei"), spanyol és kínai (szintén rengetegen beszélik a világon). A spanyol és az olasz mondjuk nagyon hasonló, megtanulod az egyiket, megérted a másikat kis túlzással (tanultam spanyolul, saját tapasztalat).
"és az EU "hivatalos nyelvei"
Ez mondjuk nem erős érv, annyi hivatalos nyelve van.
Én annyira ezt a "melyik lenne hasznosabb" kérdést nem tudom most hova tenni, azt nyilván te tudod, hogy a munkád szempontjából számít e bármelyik is bármilyen szinten. Szigorúan véve itt Európában nyilván egy olasszal "jársz jobban", de azért írom, hogy szigorúan véve, mert ha a munkád miatt édes mindegy, akkor nagyjából egy-egy nyaraláson fogod tudni hasznosítani a nyelvet, az is persze csak Olaszországban, mert egy középfokú tudással nem fogok megérteni a többi újlatin nyelvet, maximum leírva fogsz tudni kikövetkeztetni néhány instrukciót. Én ezek alapján azt mondom, hogy amelyik neked szimpatikusabb, azt tanuld.
Mindkettőt volt szerencsém tanulni, illetve japánba csak belekóstoltam (később szeretném komolyabban), olaszból meg most tartok ott, hogy viszem tovább a középfokú tudásom felsőfokra. Én azt gondolom, hogy egyértelműen az olasz könnyebb, aminek 2 oka van: 1. nem kell új ábécét, írásmódot elsajátítanod hozzá, ezzel már időt spórolsz meg. 2. az olasz gondolkodás sokban hasonlít a miénkhez, míg a japánban gyakran találkoztam olyannak, hogy ugyan úgy lefordítva magyarról japánra a mondat értelmesnek tűnik, de ők mégsem úgy mondják, mert teljesen más a gondolkodás, máshogy értelmeznek dolgokat. Erre pluszban rá kell álljon az agyad, ami plusz idő. Tehát, ha csak az idő és a befektetett energia számít, akkor olasz, de ha ez mellékes és esetleg szeretnél valami különlegesebbet, akkor japán. Engem baromira kikapcsolt, mikor megtanultam a hiraganákat és katakanákat, plusz mikor az első kanjikat megtanultam. Nagyon élveztem. Nem nehezebb nyelvről beszélünk, csak időigényesebbről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!