Tobb kerdes angol nyelvrol?
1. Mit jelent az i got? Tudtommal azt hogy kaptam, nem? De eszrevettem h olyan mondatokban is hasznaljak ahol mar azt jelenti hogy nekem van. Lehet esetleg a i have got rovidetese?
2. Felirattal nezzek filmeket es zeneket is felirattal hallgatom. Eszrevettem hogy E/3 szemelyben don't tagadnak. Pl: He don't play football vagy She don't smile too much. Nem doesn't kellene legyen?
3. Filmekben ugyancsak sokszor a do segedige nelkul kerdeznek pl: you want your chair? Lehet do segetige nelkul is kerdezni?
Ez mind a három olyan dolog, ami nyelvtanilag helytelen, de köznyelvben előfordul.
Az 1-esnél pedig igen, az 'i got' az kaptam.
1. Az I got valójában az I have got rövidítésének rövidítése: I have got => I've got => I got; we have got => we've got => we got. Ez egy gyakori, köznyelvi rövidítés, olyan mint a gonna vagy wanna. Nem kell félni tőle, de nyelvvizsgán azért ne használd!
2. a don't használata doesn't helyett előfordul bizonyos szubkultúrákban, de aluliskolázottság ill. nemtörődömség benyomását keltheti. Dalokban előfordulhat a költői szabadság jegyében vagy pl. ritmikai okokból; filmekben meg az adott szubkultúra képviselőjének beszédében.
3. A do elhagyásának több oka lehet. A te példád (you want your chair?) ugyan kérdésként van megfogalmazva, de valószínűleg az illető pontosan tudja rá a választ, vagy éppenséggel nem is érdekli a válasz: (Csak nem) a széked kell? Nesze bmeg, itt van!
Ennél sokkal gyakoribb az a használat, amikor az illető meglepődve visszakérdez az előtte elhangzottakra:
- That's Jimmy's son. - Ő Jimmy fia.
- What? Jimmy has a son? - Micsoda? Jimmynek van egy fia?
Ebben a szövegkörnyetetben teljesen angoltalan lenne a "szabályos" kérdés: Does Jimmy have a son? Ez azt jelentené: Van Jimmynek fia? Nem csak a szórend, a hanglejtés is eltérő a magyarban is és az angolban is. Szóval ezekben az esetekben teljesen helyénvaló a do/does elhagyása, hiszen valójában kijelentő mondatot mondanak kérdő hanglejtéssel.
Ez egyébként egy nagyon jó ellenpélda azoknak, akik az angolt a legkönnyebb nyelvek egyikének tartják. Az alapok valóban viszonylag egyszerűek, de egy szint fölött egyre több olyan szerkezet van, ami látszólag ellentmond az alapoknak, mégis úgy helyes.
"Miért lenne az I got a letter nyelvtanilag helytelen?"
Helytelen az 'I have got' helyett használni. Önmagában értelmes, de akkor mást jelent: Azt, hogy "kaptam", de ezt le is írtam...
A got igét sok mindenre használják.
Pl az angol kollégám amikor nem érti, hogy mit kell csinálni vagy , hogy kell csinálni az adott munkát akkor miután elmagyarázom neki , hogy mit kell csinálni gyakran mondja, hogy I got you.
Ezzel fejezi ki, hogy megértette amit mondtam és már érti, hogy kell csinálni.
A kérdésedre a válasz
We got a gift - Mi kaptunk egy ajándékot.
We have got a gift - Mi már megkaptunk egy ajándékot vagy nekünk már van egy ajándékunk.
De sokféleképpen ki lehet ezt fejezni.
have got - Jelentheti azt, hogy kapni , de azt is, hogy van.
Pl: Do you have any pen?
No I haven’t got any.
Ebben az esetben azt jelenti, hogy nincsen tollam.
"he don't" nyelvtanilag helytelen, de bizonyos retegek gyakran hasznaljak, ezert stilusbeli szerepe van ne hasznald nem nagyon cool, inkabb kicsit uneducated.
kerdoszo nelkuli kerdes, nem helytelen, bar olyan kerdesekben hasznaljuk amikor feltetelezzuk, hogy a valasz igen, szoban nagyon elterjedt a hasznalata, irasban azonban kevesbe, de pl regenyekben gyakran talalkozhatsz vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!