Olasz vagy német?
Szerintem a német megtanulható, vannak hasonló szavak benne az angolhoz ami számodra előnyt jelenthet, viszont a der/die/das használata, ami magyarban a/az névelő sok kacifántosságot von maga után. Minden szónak más-más a névelője, amiben egy szinten van logika, de nem minden esetben. Nincs benne annyi igeidő mint az angolban, viszont azon belül sok erős ige van, amiknek külön-külön kell megtanulni a formáit. Sok igének van vonzata ami tárgyas/részes/birtokos esetet vonzhat.
Ha a mondatokat nézzük használhatunk pl.: egyszerű, fordított, vagy úgynevezett KATÁ szórendet.
Ez csak pár példa, a nyelvtani részből.
Összesítve:
Szerintem értékes ha tudsz németül beszélni, viszont angol után nehezebb németet tanulni mint német után angolt. Viszonylag gyorsan eljuthatsz beszélő szintre, én egy barátomnak fél éve "tanítom" a németet (nem vagyok tanár, csupán egy volt német iskolás diák) és ahhoz képest, hogy szinte 0-ról kezdte, már megvan egy alapja, amit használni tud.
Ha csak beszélői szinten kell a nyelv gyorsan elsajátítható, de véleményem szerint ahhoz, hogy nyelvvizsgád is legyen belőle több évet kell tanulnod. (persze ez egyénfüggő)
Az olaszról sajnos nem tudok nyilatkozni.
Angol C1 után ugyan ez volt a kérdés.
Melyik a hasznosabb? - Egyértelműen a NÉMET. Még egy szavazat, objektíven.
Melyiket választottam? - Olaszt. Miért: Elkezdve a németet, lassan haladtam vele, nem kötött le, kínlódás volt. Megvettem a Progetto Italiano könyvet és az alapján elkezdtem az olaszt. Imádtam. 1 év alatt B2, Másfé év alatt meglett a C1 - a diploma előtt.
MElyiket érdemes tanulnod? - Objektíven NÉMET; de igazság szerint azt, ami jobban vonz, mert nagyobb sikerélményt ad és gyorsabb haladást.
(U.i: Végül olasz cégnél tudtam elhelyezkedni, ahol az angol-olasz kellett. :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!