Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mit jelent pontosan az indulge...

Mit jelent pontosan az indulgent szó?

Figyelt kérdés

Én úgy tudtam elnézőt jelent.

De egy angol ismerősöm azt mondta soha nem használná úgy ezt a szót.

Helyette biased mondana.

Ő az ételre használná.

The cake is indulgent.

Mit jelent ez pontosan?

Finom?

De egy személyre is tudja mondani mikor gyorsan eszik.

Ez így korrekt?

2020. dec. 9. 11:27
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Oxford: having or indicating a readiness or over-readiness to be generous to or lenient with someone.

Cambridge: allowing someone to have or do what they want, especially when this is not good for them.

Merriam-Webster: willing to allow excessive leniency, generosity, or consideration

Amire a te angol ismerősöd gondol, az a szó egy másodlagos jelentése: done or enjoyed as a special treat or pleasure (e.g. indulgent desserts) -MW

De elsősorban valóban engedékenyt, elnézőt jelent a szó. Nem tudom, mit szív a haverod, de én is szeretnék belőle

2020. dec. 9. 12:00
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Én 'kényeztető'-nek fordítanám, mert pl tusfürdőkre is rá szokták írni, hogy indulgent balsam.
2020. dec. 9. 12:21
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként én Angliában élek és eddig még csak a másodlagos jelentést hallottam. A beszélt angol nyelv különbözhet a hivatalosan leírt szabályoktól. Ha valami magyar értelmező kéziszótárt átnéznél lehet téged is érnének meglepetések.
2020. dec. 9. 12:25
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Én napi szinten beszélek egy elég széleskörű (értsd: az ország minden szegletéből származó) amerikai baráti társaságommal, és eddig csak az első jelentésben hallottam tőlük az indulgent szót. A másodlagossal csak írásban találkoztam eddig.
2020. dec. 9. 12:53
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Engedékeny és kényeztető jelentésben ismerem.
2020. dec. 9. 13:48
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
2020. dec. 9. 13:49

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!