Melyik a fontosabb szerintetek? A saját anyanyelvünk fejlesztése, vagy az idegen nyelvek tanulása?
Az idegen nyelv tanulása nagyon fontos, mert kell a diplomához, ennek ellenére soha nem fogod használni.
Az anyanyelv nem fontos, hiszen ebből Mo.-on nem lehet nyelvvizsgázni, ennek ellenére mindenki magyarul beszél idehaza.
Egy idegen nyelv tanulása nem csak a diploma meglétéig hasznos. Bár ez egyén függő.
Például én az angolt a munkában/családommal nem használom, de ha elakarok olvasni egy külföldi cikket/ nyaralni menni idegen országokban, akkor nem árt mondjuk angolul tudni, hogy ha baj van megtudjak mukkanni a reptéren vagy valami.
"saját anyanyelvünk fejlesztése"
:-o Ez mit jelent? Valaki nem tud beszélni a saját, mindennap használt anyanyelvén? Nem érti, amit mások mondanak neki? Vagy milyen fejlesztésre kell gondolni? Szókincs? Egyéb?...
"ne kössenek bele abba, hogy elírtál valamit"
A helyesírás tök más, az nem a nyelv. Most a nyelvtudás fejlesztése volt a kérdés.
húúú, sok dolog keveredik...
"A gyerekek még 10 éves korukban is csak makogni tudnak, nem tudják kifejezni magukat, mert nem olvasnak."
gyerek/felnőtt: persze, egy gyerek tanuljon beszélni, fejlődjön – azért a 10 éves már hatéreset, rá már azt mondanám, hogy tökéletesen tud magyarul (az ő szintjén), természetesen a szókincsén, a stílusérzékén, a fogalmazási készségén bizonyára még lehet sokat bővíteni, csiszolni, fejleszteni...
de én úgy vettem, hogy itt felnőttek beszélgetnek, nem a gyereknevelésről csevegünk.
"A magyar nyelv a legszebb a világon"
mindenkinek a saját nyelve a legszebb (vgy az egyik legszebb) a világon, de tévesszen meg a tájékozatlanságod.
(nekem is a magyar tetszik a legjobban. meg a saját feleségem, a saját anyukám és a saját gyerekeim :-P )
"olyan választékosan lehet kifejezni rajta mindent, az angol ezt meg sem közelíti"
erről megoszlanak a vélemények.... :-)
(persze csak azok tudják cáfolni, aki közel anyanyelvi szinten tudnak angolul)
"Tehát ha valaki magyarnak érzi magát, nem csak igazolványa van róla, az igenis fejlessze az anyanyelvi tudását, olvasson sokat, hogy fejlődjön a szókincse,"
Oké, fejlődjön, ha szeretné, ezek tök jó tanácsok. – De nem tenném kötelezővé senkinek, javasolnék egy kicsit több nyitottságot, toleranciát...
"egyébként idegen nyelven is csak akkor fog tudni megtanulni, ha magyarul tökéletesen beszél, és tudja a magyar nyelvtant is."
elég nagy marhaságnak tűnik így első hallásra – már elnézést –, bár nem is tudom, hogy mi az, hogy "ha magyarul tökéletesen beszél": egy magyar anyanyelvű, elsősorban magyarul beszélő ember tökéletesen beszél magyarul. persze ahány beszélő, annyi nyelvváltozat... de aki 200 szóval elvan egy életen át, annak az a "tökéletes" magyar nyelve.
azt sem értem, hogy "tudja a magyar nyelvtant is": mármint használni? vagy megtanulta a magyar nyelvet leíró nyelvtant? ("tökéletesen", ától cetig? vagy csak valamilyen iskolai szint kell hozzá? általános? vagy érettségi?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!