Egy amerikainak, ausztrálnak, vagy mondjuk egy angolnak kell idegen nyelvet tanulnia iskolában?
De, kell nekik is. Csak sokszor úgy vannak a nyelvtudással, mint mi a gimiben tanult második nyelvvel. Vagyis nem beszéljük :D
Az USÁ-ban a spanyol és a francia jellemző második nyelvként, a britekről és az ausztrálokról nem tudok nyilatkozni.
Ők is tanulnak nyelvet. Mindhárom nemzetiségből van barátom (jelenleg Angliában élek), és amikor felmerült a téma, az alábbi válaszokat kaptam:
- az ausztrál barátnőm spanyolt tanult és jelenleg a felsőfokúra készül
- mind a négy amerikai ismerősöm franciát tanult
- az angol barátaim közül valaki franciát, valaki spanyolt, valaki oroszt, valaki portugált és valaki olaszt tanult
Valóban könnyebbség nekik, hogy az angollal nem kell bajlódniuk, pont ezért (szerintem) szívesebben tanulna nyelvet, hiszen a legfontosabb már megvan, miért ne bővítenék ezt ki?
24L
Az amerikai nem tud erettsegizni 2. nyelv nelkul. Szerezhet GED-et, de nem erettsegizhet (es ertelemszeruen nem mehet tovabbtanulni)
A felsofoku oktatasban nem kotelezo felvenni idegennyelvet, de, miutan magas creditszama van, es, mert van ertelme tanulni, ezert szoktak. Az USA-ban a spanyo es a francia a ket legnepszerubb masodik-nyelv, de sokan tanulnak nemetul es valasztanak vmilyen azsiai nyelvet is.
(egyes vagyok)
Jó, ötös, de most nem erről beszélünk.
Meg aztán a kérdés az iskolában tanult idegen nyelvekről szólt, és a legtöbb magyar gimiben szinten alul van a második idegen nyelv tanítása. Nekem angol volt az első, abból tizedikben nyelvvizsgát is tettem. A második idegen nyelvet a diákok nagy része csak akkor tudja jól, ha külön nyelvtanárhoz megy. Sokszor már gimi után, ahogy pl én is teszem, mert kelleni fog a két idegen nyelv, hogy felvegyenek a fordítói mesterképzésre.
Nekik a spanyol a "praktikus" nyelv, hiszen Mexikó, a közvetlen szomszédjuk ezt beszélni, meg Dél-Amerika majd' egésze, kivéve Brazíliát.
Afrikában pedig rengetegen beszélnek franciául, még a gyarmati idők ragadványaként. Az más kérdés, hogy ha Európába jön, akkor a francia és a spanyol nyelv tudása nem annyira hasznos, mint inkább az angol (az megvan nekik), és inkább a német.
Angliában tanultam. Nálunk csak franciára volt lehetőség, ami egyébként egy francia hölgy által volt megtartva. Nem árulok el nagy titkot, de ez inkább csak követelmény kipipálására volt alkalmas, hogy oké ez is van az iskolában. Senki nem tanul ott meg a nyelven még alap szinten sem, maximum pár mondatot össze tudnak majd rakni. Sőt, van akinek egyáltalán nincs is franciája, hisz High School-ban magad választod ki a kötelezők mellett, hogy miből akarsz GCSE-t írni.
Utána 16-18 kor közötti 6th form college-ban szintén magad választod ki azt a három A level (mint az érettségi) tárgyat amit be is fejezel egyáltalán, és végül azzal mész majd egyetemre.
Szóval már az oktatási rendszerből is ki van írva az angoloknál az, hogy egyáltalán szikra legyen bárkiben is egy új nyelv megtanulása iránt.
Általában csak azok tudnak második nyelvet, akiknek van külföldi felmenője, vagy aki külföldihez házasodott.
Egyébként a statisztika elég csalóka lehet, az angolok 6 francia szó megtanulása után szeretik azt mondani, hogy tudnak franciául. CV-be is meleg szívvel beírják. Mondjuk még így is az EU lista legalján voltak.
(De például pont emiatt vannak némi országok előrébb. A szlovák tud csehül meg fordítva, a horvát szerbül meg bosnyákul meg oda-vissza, a szlovákoknál ott van majd fél millió magyart beszélő szlovák állampolgár grátisznak, a románoknák ott van másfél millió magyart beszélő lakos, így mindjárt elég könnyű hátra esnie a stat-okban olyan országoknak mint Anglia és Magyarország)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!