Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mennyi idő nyelvtanulás kell...

Mennyi idő nyelvtanulás kell hallott szöveg megértéséhez? Hogyan lehet ezt fejleszteni?

Figyelt kérdés

Nem mondom, hogy túl nagy szókincsem van, de azért pár évig tanultam már angolul. A legnagyobb gondom az, hogyha bekapcsolok egy videót, nem mindig hallom ki az ismert szavakat sem. Az is problémás, hogy míg azt mondják, hogy szövegkörnyezetből az ismeretlen szavakra is rá kéne jönni, nekem nagyon nem megy (ez írásban is így van). Harmadrészt pedig egyszerűen még mindig azon a szinten rekedtem meg, hogy elkezdem magamban magyarra fordítani, aminek az a vége, hogy teljesen lemaradok a szövegben, és vissza kell tekernem a videót.

Hogyan érdemes ezt gyakorolni? Elkezdtem angolul, angol felirattal, de szinte csak a feliratra figyelek, és olyan mintha a hang nem is menne közben. Milyen szinten kell lenni ahhoz, hogy ne fordítgassam a mondatokat magyarra, hanem egyszerűen már megértsek egy szöveget angolul?

2020. nov. 12. 15:21
 1/3 anonim ***** válasza:

Ami rengeteget segít, ha nem eröszakosan akarod magad fejleszteni. (Tudom, rengeteg mindenki bele fog kötni, de ettöl még müködik)

Kezdj el olyan zeneszámokat keresni, amik tetszenek, és megvan a szövegük a neten.

Hallgasd a zenét, közben próbáld meg követni a szöveget, lehetöleg mondd vele együtt.

Nézz filmeket, de ne akard megérteni a szöveget, hanem csak nézd, felirat nélkül, hogy szokjad a beszélt szöveget.

Amikor csak lehet, hallgass angol szöveget - rádióadás, hírek, hangoskönyv vagy akármi! Nem kell odafigyelni rá, csak háttérben menjen minél többet.

Ezek jók arra, hogy átálljon az agyad az angol hangzásra, ezzel megszokod a nyelvet. NEm baj, ha nem érted, akkaor is rengeteget segit, söt ha nem tudatosan akarod megérteni, akkor sokkal elöbb eljut hozzád.

A fordítást felejtsd el, az csak akkor jó, ha egy-egy mondatot sehogy sem tudsz megérni, a legtöbbször viszont akadályoz abban, hogy angolul kezdj gondolkodni.

Csak angol szöveget hallgass, angol filmeket nézz, ha van egy so, amit kihallasz, azt nézd meg szótárban - nem kell tanulni, csak negnézni -, a többi meg csak menjen tovább.

Idönként nézz úgy filmet, hogy elvileg van angol felirata, de egy-egy jelenetet elöször nézz végig felirat nélkül, utána felirattal, majd újra felirat nélkül. Pár nap múlva újra próbáld meg felirat nélkül, és meg leszel lepödve, mennyi mindent képes vagy kihallani. A felirat - ahogy te is észrevetted - elvonja a figyelmet a hallott szövegröl, az egyetlen értelme nyelvtanulás szempontjából, hogy meg tudod keresni az ismeretlen szavakat, illetve ezeket össze tudod kötni a hangképpel. De ha állandóan ott van, akkor nem haladsz a hallás utáni szövegértéssel.

2020. nov. 12. 15:34
 2/3 A kérdező kommentje:

Bocsánat, hogy csak most reagálok, pedig minden héten eszembe jutsz. Elkezdtem csinálni azokat a dolgokat, amiket mondtál, és már 1 hónap után érzem a fejlődést! Nézek egy sorozatot is angolul, és bár elég uncsi kétszer végignézni, de direkt felirat nélkül megy elsőre, hogy az agyam rákényszerüljön a hallásra. Másodjára megnézem szöveggel is. Ha nagyon fáradt vagyok, akkor egyszerre megy a kettő, és próbálom csak akkor olvasni a szöveget, ha abszolút semmit nem értek hallás alapján.

Nagyon-nagyon köszönöm a válaszod, rettentő hálás vagyok! Sajnálom, hogy nálunk ilyesmire nem tanítottak a suliban, mindig csak a könyvet bújtuk.

2021. jan. 5. 20:56
 3/3 anonim ***** válasza:
Örülök, hogy használt a tippem, további sok sikert!
2021. jan. 5. 21:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!