Franciában csak a főneveknek van nemük?
Nő nem és hímnem (la, le, l')csak a főneveknél van, vagy a mellékneveknél is?
És van valami oldal vagy valami, ahol tutira meglehet nézni, hogy milyen főnév milyen? mert a szótáramban nincs benne.
Most kezdtem bele egyedül a franciába szóval ezért ez a fárasztó kérdés, bocsi.
jah, semmi megvan a szótárban a jelölés csak eddig nem láttam.
Viszont akkor csak a főneveknek van nemük, igaz?
A szabály az, hogy ha magánhangzóval kezdődik a szó akkor l'-ot kell használni.
Viszont a szótárban a 'uniforme' szó mellett ott van, egy 'm' betű szóval hímnemű????
Nem értem!!!! Valaki SOS please!!!
köszi, és akkor az 'uniforme' szó hogy van?
Le uniforme (mert 'm' betűs), vagy l'uniforme (mert magánhangzóval kezdődik)?????
A nőnemű szavaknál nem "n", hanem "f" (feminin) betű van írva.
A l'uniforme szó m (masculin), és mint minden magánhangzóval kezdődő szó, l'-lel (l-apostrophe) kezdődik.
Vannak néma h-betűs szavak, amelyeket szintén l'-apostrophe-fal kell írni és ejteni, de néhány kivétel is van. (Pl. La Hongrie, le haricot stb.)
De ezekkel még ráérsz foglalkozni.
A mellékneveknek (adjectifs) az utána álló főnév határozza meg a nemét:
La belle fille, le beau garçon, stb.)
De speciel az uniforme "bel uniforme" lesz, mivel a magánhangzós szókezdetnél és a hímnemű szavaknál így használják.
köszönöm a segítséged :)
már csak az nem világos, hogy ha hímnemű akkor miért nem 'le'-vel kezdődik?
az oké, hogy magánhangzós, de nem értem.
Mindegy, milyen nemű. A francia nem szereti a magánhangzó-torlódásokat, erre van az l-apostrophe (hiányjel).
Minden ilyen helyzetben használatos, igéknél is: je t'aime, j'aime, il s'est lavé, J'ai mangé, c'est beau stb.
ÁÁÁÁ értem nagyon szépen köszönöm :) rengeteget segítettél
szóval akkor pl.: az imagination az l'imagination??
Igen.
És a l'institution, l'instrument, l'abonnement, l'orthographe is, egyszóval minden magánhangzóval kezdődő szó.
Kivételek lehetnek a tulajdonnevek, de ezeket meg kell tanulni, és egyelőre nem is fontosak.
Egy apró, de hasznos dolog: az -ion-ra és a -tion-ra végződő szavak mindig nőneműek (la télévision, l'instruction, l'incitation stb.), és az -ette végű szavak is. (La moquette, l'alouette, la baguette stb.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!