Akik megtanultak angolul középfokon: hogy csinálták?
A következő kérdésem merültek fel, de azoktól az emberektől kérdezném csak, akik legalább magabiztos B2-es szinten vannak angolból, nyilván az is írhat aki már elérte a felsőfokot.
1. Iskolai keretek között tanultál -e angolul, ha igen, hány évet, és mennyire segített hozzá ahhoz, hogy eljuss legalább B2-es szintre?
2. Milyen könyvekből, milyen anyagok segítségével tanultál, és mennyi időt szántál rá naponta? Az iskolai könyveket is leírhatjátok, illetve azokat is, amiket otthon szereztettek be külön, vagy netán netes anyag linkjét is szívesen várom.
3. Magántanár segítségét igénybe vetted -e?
4. Megérted -e könnyen az angol beszédet a médián keresztül sugározva, tehát gondot okoz -e egy mai sorozatot megnézni (felirat nélkül), illetve az élő angol beszédet könnyen megérted -e, erőlködés/koncentráció nélkül?
Hát egyelőre ennyi, de még lehet jut eszembe valami más. Köszönöm.
Kedves utolsó, köszönöm a válaszodat!
"Azt ajánlom, hogy azért nézz/hallgass angol nyelvű filmet/szöveget, mert az agyad úgy szokja az intonációt, az akcentust, ami láthatatlanul segít abban, hogy majd megérts, felismerj szavakat. Oké, hogy élvezni szeretnéd a filmet, ez teljesen érthető, de a tanulásnak része kell, hogy legyen a hallgatás."
Az általam megvásárolt angol kurzusban be van építve a listening is, tehát elvileg nem fogok hiányt szenvedni ebből.
Tudod, hogy miért nem hiszek ebben a módszerben? Tudod mennyi filmet/sorozatot néztem angolul, és magyar felirattal? A teljes Breaking Bad-et, a Trónok Harcát, a Stranger Things-et, és rengeteg filmet az utóbbi 5 évben!!! Ráadásul jó minőségű házimozin, tehát a dialógusok tisztán érthetőek voltak. Nagyjából az utóbbi 5 évben 1500-2000 órát tölthettem film- és sorozatnézéssel, és ezt mind angol hangsávval és magyar felirattal! És sajnos egyáltalán nem érzem, hogy fejlődtem volna ezzel bármennyit is!
Bár igaz akkor még nem voltak nyelvtanulási céljaim, így nem is koncentráltam erre - viszont tudatalatt sem működött a dolog.
Itt egyébként egy cikk erről: [link]
Tehát mit tudsz tanácsolni ezek után? Megmondom őszintén, nagyon lerombolja az ember önbizalmát, ha nem érti...
Sajnálom, hogy eddig nem vált be a módszer. És ha felirat nélkül néznéd? Hátha akkor nem a feliratra figyelnél. Persze nem mindenkinek válik be minden technika.
Talán az is igaz, hogy csak egy bizonyos tudásszint után működik. Nekem sokat segített, hogy dokumentumfilmeket néztem, de csak miután túlléptem a középfokon. Addig nekem is kínszenvedés volt, hiszen kis túlzással minden ötödik szót ki kellett jegyzetelnem. Így nyilván hamar elmegy az ember kedve, ami abszolút érthető, ahogy az is, hogy az embernek lerombolja az önbizalmát. Lehet, hogy valóban nem tudsz még sokra menni ezzel a módszerrel, de nekem speciel ez vált be a legjobban.
A másik tippem az, hogy ne csak szavakat tanulj, hanem kifejezéseket is, ami segít majd abban, hogy mit kell/szoktak mondani bizonyos helyzetekben. Itt egy jó kis oldal, ami a segítségedre lehet. [link]
Ajánlok két alkalmazást is, bár biztosan hallottál már róluk. Az egyik a Duolingo, a másik a Memrise.
Az előbbi inkább a nyelvtanra fektet hangsúlyt, a másik a mindennapi helyzeteket veszi elő. Ezeket lehet nyomkodni telefonon, és eléggé szórakoztatóak is.
Illetve amit már mondtam, hogy beszélj minél többet (akár magadban is), mert amit kimondasz, az jobban rögzül, mintha csak olvasnád. Ez egyrészt a nyelvvizsgához is fog kelleni, másrészt nyilván ez a nyelvtanulás lényege, hogy tudd is használni a tudásod. Van egy oldal, az Interpals ( [link] ahol tudsz beszélgetni anyanyelvi beszélőkkel.
Remélem, valamennyit tudtam segíteni, még gondolkozom, hátha eszembe jutnak módszerek.
Köszönöm, természetesen kifejezéseket tanulok, nem szavakat.
Köszi az oldalt, én is ismerek hasonlót, mégpedig ezt: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!