Tanuljak Esperantót?
Sziasztok!
Gimnazista vagyok, és tovább szeretnék tanulni jogi szakon. Mindenki tudja, hogy nagyon magasak a ponthatárok, így sok pontot kell gyűjtenem. Magyarból, és angolból tervezek emelt érettségit tenni, és ha angolból emelt érettségit teszek, és nyelvvizsgázok, akkor arra a nyelvvizsgára nem kapok + pontot. Némettel elég nehézkés a haladásom, abból nem biztos, hogy összejönne egy középfokú nyelvvizsga. Azt olvastam, hogy az Esperantót könnyebb megtanulni, mint átlagban a többi nyelvet, és mivel latin gyökerei vannak, valószínűsítem, hogy könnyebben fog menni nekem, mivel tanultam 1 évig irodalmi latint, de sajnos abba kellett hagynom.
Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Valahol ezen az oldalon olyasmit olvastam, hogy ebből a nyelvből nem lehet középfokú, és felsőfokú nyelvvizsgát tenni, amit nehezen hiszek el, de azért itt rákérdezek.
Kérem, az inkább ne írjon semmit, aki lealázza ezt a nyelvet, és azt állítja, hogy ez nem is nyelv, és hogy ennyi erővel megtanulhatnám a németet is, mert az is “könnyű”.
Köszönöm szépen a válaszokat!
11-es
a franciától kicsit félek, mivel pár osztálytársam azt tanulja, és mindig mondják, hogy mennyire nehéz. Mindig azt mondják, hogy kétszer kell megtanulni egy dolgot: egyszer leírni, és egyszer kiejteni
Lehet közép- és felsőfokon is nyelvvizsgázni eszperantóból, itt lehet nyelvvizsgára jelentkezni: [link]
A felvételinél ugyanúgy jár többletpont az eszperantó nyelvvizsgáért, mint bármely más nyelvvizsgáért:
Én elsősorban nem a többletpontok miatt kezdtem el tanulni, hanem mert kíváncsi voltam, hogy tényleg olyan könnyen tanulható-e ez a nyelv, és nagyon érdekes közösségbe csöppentem bele, 12 éve rendszeresen járok eszperantó rendezvényekre szerte a világon.
Szerintem egyébként érdemes az eszperantó és ugyanúgy beszámít
Hozzáteszem,hogy szerintem németből is simán lenne esélyed ha belehúznál
Latinra is ha mondjuk magántanárral és egyedül is tanulnád ugyanis nincs szóbeli része a nyelvvizsgának mivel holt nyelv :D
18-asnak igaza van.
Ha meghívnak egy BÁRMILYEN témájú, tudományos, szakmai, politikai, vallási, közéleti, hobbyval kapcsolatos, személyiségfejlesztő stb stb stb konferenciára, ahol nem tudnak magyarul, többnyire az előadások a helyi nyelven és/vagy angolul folynak, és szinte biztos, hogy van tolmácsolás a másik nyelvre. Európában pld szép eséllyel hasznos lesz a német, francia, olasz, Dél Amerikában a spanyol, portugál, Távol-Keleten a japán, koreai, Közel Keleten az arab, héber, perzsa; a Független Államok Közösségében az orosz, Indiában a hindi, bengáli, tamil, Afrikában a francia, szuahéli, afrikaans, -- mindegyik az angol mellett persze. Ezzel kb lefedtem a bolygónak azt a részét, ahol lehet, de nem biztos, hogy boldogulsz csak az angollal. (Kihagytam Észak Amerikát és Ausztráliát, of course.)
Tehát a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy mondjuk elvégezted a jogot, és nemzetközi ügyvédként vagy diplomataként elutazol teszem azt pld. Svédországba. Számítanak rá, hogy akit Magyarországról delegálnak, az beszélni fog vagy svédül, vagy németül, vagy legalább angolul tárgyalóképes szinten. Ezek egyikén fogsz nemzetközi jogi kérdésekben vitatkozni. Ott más nyelv fel se merül, még téged se vennének komolyan, ha kitalálnád, hogy magyar tolmácsot akarsz, pedig az egy európai nyelv, minimum 14 milliós anyanyelvi bázissal. Ehhez képest képzelheted, mit szólnának az eszperantóhoz.
Az eszperantisták persze még ma vissza fogják írni, hogy de, de, igenis hogy vannak eszperantó nyelvű konferenciák. Persze, de nem bármelyik komoly szakmai (stb fent sorolt) témában. Az eszperantó nyelvű konferenciák afféle aranyos kis "nyelvészkedős" táborok, leginkább magáról az eszperantóról. :D
Amúgy erre ugyanazt mondom mint a kisebb nyelvekre mint pl szlovén,cseh
Ha célzott közönséget akarsz elérni vagy érdekel az adott nyelv akkor teljesen okés viszont máshogy nem sokat ér
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!