Helyesek ezek angolul, illetve elmagyaráznátok hogy miért így van?
Do you think I sould demand my money?- Gondolod, hogy követelnem kellene a pénzem?
Illetve van egy mondat, amit nem teljesen értek, lefordítanátok?: She explained that the circus had to be very strict, as the human cannonball performance could be very dangerous.
Talán: elmagyarázta, hogy a cirkusznak nagyon szigorúnak kell lennie( itt miért had, miért nem has?), mert az emberi ágyúgolyó előadás ( a strict után miért as van? miért nem because?), nagyon veszélyes tud lenni.
A lefordított mondat egy tankönyvből van, nem én találtam ki.
Szerintem helyesek.
"itt miért had, miért nem has?"
Lehet, hogy egy adott eseményről van szó, tehát pl mondjuk ez egy beszélgetésből van kiragadva ami a tegnap esti előadásról szólt
"a strict után miért as van? miért nem because?"
Az "as" ugyanúgy használható erre. Talán a 'mert' helyett a 'mivel' jobb lenne magyar fordításként, angolban pedig nem csak 'because' lehetne még helyette, hanem akár 'since' is.
Helyesek a mondatok is, a fordításod is. Azért had van, mert az reported speech. Nagyon leegyszerűsítve az a lényeg, hogy eggyel "hátrébbi" igeidőbe kell tenni, amit (nem szó szerint) idézünk, mint ahogy eredetileg mondták. A lány azt mondta: "the circus has to be strict", reported speechben ez "She explained that the circus had to be strict". Ugyanez történik a mondta második felében is. Amit a lány mondott eredetileg, az az volt, hogy "the circus has to be very strict, as the human cannonball performance can be very dangerous." (Kivétel: amit nem lehet hátrébb tenni, pl past perfect, would, could, stb, az marad eredeti igeidőben, és az általános igazságok is.)
Az "as" azt is jelenti hogy mert, a because szinonimájaként használható.
Hupszi, reported speech 🤦
Nemrég vettük, nemtom miért nem ugrott be 😅
Sorry
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!