Svéd nyelv mennyire nehéz, magyar anyanyelvűnek?
Életkortól erősen függ. Egy ismerősöm kamasz gyerekeivel kiköltözött Svédországba, s a kamaszok 1-2 év után folyékonyan és gyakorlatilag akcentus nélkül beszéltek, ő középkorú nőként 5 év után is kínlódik, és ha lehet, inkább angolul beszél.
Egyébként az, hogy semmilyen akcentus ne legyen hallható, felnőttkorban már gyakorlatilag elérhetetlen cél, bármilyen nyelvről is van szó. Én még Nagy-Britanniában találkoztam egy 25 éve kint élő hongkongival, aki brit nőt vett feleségül fiatal korában, így maradt ott, azaz teljesen brit környezetben töltötte el azt a 25 évet, s még én is meghallottam az akcentusát! A felnőttkori nyelvtanulás sajnos kompromisszumokkal jár. Remélem, nem keserítettelek el.
Kedves kérdező, nem írtad, hogy hol akarod a svédet tanulni. Mint itt elöttem többen leírták a svéd nyelv "szedett-vedett", rengeteg német, angol, francia eredetű szavuk van, a nyelvtan nem vészes, ha kissé járatos vagy az angol nyelvben. A mondat helyes felépítése fontos ha nem akarod, hogy félre értsenek. Ha 20 évesnél idősebb vagy felejtsd el az akcentus nélküli beszédet, ma már ez egyébként sem számít. Egy év alatt szorgalommal már tudsz kommunikálni középfokon. Azért ne csüggedj, az átlag svéd kb. 3-4 000 szót használ. Csak akkor lesznek nagyon beszédesek ha ittak, ha velük iszol még az is lehet, hogy barátok lesztek, vagy csak ivócimborák.
Ha tényleg eldöntötted, hogy ott akarsz boldogulni, sok sikert kívánok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!