Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy lehet egyedül nyelvet...

Hogy lehet egyedül nyelvet tanulni nyelvtan meg szavak magolása nélkül?

Figyelt kérdés
Bármilyen cikket olvasok, mindegyik elveti a nyelvtan meg a szavak tanulását. Akkor mégis, hogy kezdjek el teljesen nulláról egy nyelvet? Mindenhol azt olvasom, hogy filmet nézzek, olvassak, hallgassak dalokat az adott nyelven. De mit segít ez akkor, ha teljesen kezdőként egyetlen szót sem értek belőle? Először csak kell valamennyi nyelvtan meg szó tanulás, hogy aztán legalább egy mondatot össze tudjak pakolni, és meg is értsem ezeket, ha látom.
2020. ápr. 26. 13:19
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy vettem észre, hogy azok az emberek, akik mindenféle érv, indoklás, kifejtés nélkül hangoztatják, hogy "nyelvet tanulni magolás meg nyelvtan nélkül", valójában semmiféle tapasztalattal nem rendelkeznek, tipikusan hallottak vmit vhol, de valójában el sem tudják képzelni, hogy ez mit takar és emiatt félre is érti az ember, hogy mégis hogyan lehetne nyelvet tanulni úgy, hogy nem nézek utána a nyelvtannak?

Én ez ügyben poliglottok youtube csatornáit, blogjait néztem/ olvastam, elsősorban azért, hogy vajon tényleg lehet-e egyedül nyelvet tanulni. Nagyjából mindannyian ugyanolyan technikákkal tanultak és ugyanazokat a tanácsokat mondták.

Egyrészről mindenki tankönyvből tanult. Ott már kivédhetetlen, hogy le lesz írva egy nyelvtani szerkezet használata.

Másrészről viszont azt ők is kihangsúlyozták, hogy nem töltenek el órákat 1-1 nyelvtani szerkezet bemagolásával. Vagyis egyszer átveszik, esetleg néhány feladatot csinálnak a munkafüzetben, de a lényeg ott van, hogy maguk írnak az adott nyelvtani szerkezettel mondatokat, fogalmazásokat. Fontos, hogy mindig olyan mondatokat írnak, amelyeket jó eséllyel valóban mondanának rendszeresen. Pl ha te gyakran beszélgetsz az idegen nyelvekről, a nyelvtanulásról, akkor érdemes ezen példamondatokat ebben a témakörben megírni, tehát hogy használd valóban azt a mondatszerkezetet, hiszen a munkafüzetben szereplő példamondatok sokszor nem reálisak, vagy egyszerűen csak rád nem igazak és emiatt nem sikerül megjegyezni azt a szerkezetet. Tehát a hangsúly nem a munkafüzetben megcsinált feladatok mennyiségén van, hanem azon, hogy valóban használod-e az említett nyelvtant.

A szótanulásnál is kifejezetten mindig kihangsúlyozzák, hogy semmi értelme leülni és elkezdeni magolni a tematikus szótárt. Azért nem, mert hiába tudod ma felmondani az összes gyümölcs nevét mondjuk olaszul, holnapra pont el is felejted őket, ha sok ismétlés után mégis nagy nehezen sikerül őket megjegyezni, amikor sor kerülne a használatukra nem jutna eszedbe, mert nem abban a kontextusban tanultad meg, végig kellene magadban kántálnod az összes gyümölcs nevét abban a sorrendben, ahogy bemagoltad, míg eljutnál ahhoz az egyhez, amire ott szükséged van.

Tehát kifejezetten fontos, hogy szelektálj, neked mi a lényeg. Ha sosem fogsz a fügékről beszélni, nem is szereted, nem szoktál vásárolni sem, akkor van értelme időt szánni arra, hogy megtanuld a fügét olaszul, ahelyett, hogy inkább a görögdinnyét tanulnád, amit egész nyáron eszegetsz? És mi lenne akkor már, ha mindezt tennéd úgy, hogy írsz mondjuk egy szituációt például egy dinnyevásárlásról, egy olyat, ami akár valóban meg is történhet veled, esetleg ami általában jellemzi a görögdinnye-vásárlási szokásaidat? És akkor mi lenne, ha mindezt megpróbálnád úgy, hogy vhol beépíted a korábban tanult nyelvtani szerkezetet? Máris megtanultál néhány új szót és mindemellett újfent gyakoroltad a nyelvtant.

Tehát nem az ész nélküli feladatmegoldáson és magoláson van a hangsúly, hanem a számodra fontos dolgoknak a kiemelésén. Hogy ne oldj meg több feladatot, mint ami ahhoz szükséges, hogy legalább megértsd, miről is van szó valójában, de a begyakorláshoz, ahhoz, hogy jól és rendszeresen tudd használni azt, amit tanulsz, ahhoz nem kell további 5000 feladatot megcsinálnod, mert elegendő, ha olyan példamondatokat írsz, amelyeket valójában elhangzanak egy átlag napodon a te szádból.

2020. ápr. 28. 12:18
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

"Én ez ügyben poliglottok youtube csatornáit, blogjait néztem/ olvastam, elsősorban azért, hogy vajon tényleg lehet-e egyedül nyelvet tanulni."

Sok nyelv megtanulása és 1 nyelv anyanyelvi szintű elsajátítása nagyon messze áll egymástól.

Nem mindneki tanult nyelvkönyből:

[link]

[link]

A különbség, hogy a linkelt oldalakon nem polyglotok vannak, hanem akik egy adott nyelvet anyanyelvi szinten elsajátítottak.

2020. ápr. 28. 22:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!