Hogy lehet egyedül nyelvet tanulni nyelvtan meg szavak magolása nélkül?

Egyrészt én nem helyeslem a nyelvtan teljes elvetését. Hidd el, nyelvtannal sokkal gyorsabban képes leszel megérteni pl. az igeidők közti a különbségeket, a szórendet, mintha anélkül sok-sok órán keresztül bifláznál példamondatokat, szövegeket, hallgatnád a filmeket, dalokat. (Most én itt hirtelen az angol nyelvre gondoltam, bár nem szerepel a kérdésben)
Másrészt el kell hinni, hogy az emberi agy teljesen „magától” is képes nyelvet tanulni, úgy, hogy se nyelvtant nem tanulsz, se szavakat nem magolsz: ha elkezdesz filmet nézni, még akkor is, ha egyetlen szót sem értesz belőle az elején, a cselekményből ki fogsz tudni következtetni alapvető szavakat és kifejezéseket, és ha már azokat érted, a körülötte lévő kontextust is fogod, és így tovább. A sokadig filmnél már érteni fogod a cselekményt is, az 1000. filmnél meg már érteni fogod a részleteket is.
Ezért jó a kedvenc filmjeidet választani, amiket már sokszor láttál magyarul, és kívülről tudod a szöveget. Így sokkal könnyebb, és persze nem csak egyszer lehet egy filmet megnézni :)

#4 vagyok:
CSEH? :D Ez esetben végtelenített loop-on ajánlanám a Nap, széna, eper/Nap, széna és pár pofon/Nap, széna, erotika című, legendás és zseniális, 80-as/90-es évekbeli, csehszlovák filmtrilógiát :D Egy hét, és a főnévragozás is úgy fog menni, mintha született cseh lennél 😂
De komolyabban: én például, akármilyen bugyuták és gagyik, szeretek nyelvkönyvekből tanulni, gyógyszövegeket olvasni, amik semmiről nem szólnak, nyelvtant tanulni belőle, gyakorlófeladatokat megcsinálni. Nevetségesen béna szövegek vannak benne időnként, de TÖK MINDEGY. A lényeg, hogy valahol muszáj elkezdeni, muszáj egy alapszókincset magunkra szedni, hogy már komolyabb dolgokkal is lehessen foglalkozni.

Át tudom érezni, én szerbet tanultam, ahhoz is elég nehéz anyagot szerezni a neten.
Bár meglepő módon, az instagram volt, ami sokat segített nekem, bekövettem szerb nyelvű meme profilokat :D sok-sok szót lehet így is tanulni, mert hát a vicces dolgokat muszáj megértened.
Meg egyébként regényt tudnék még írni arról, hogy milyen érdekes módokon lehet akár szex közben is új szavakat tanulni :D Világ életemben utáltam szavakat magolni, meg az valóban egy hülye módszer szerintem is, így teljesen más módszereket kellett találnom a szókincsbővítésre :D

Így van, arról nem is beszélve, hogy egy szót kiragadni a kontextusból teljesen hülyeség. Ha csak az angolt veszem példának, hogy tudnánk rendesen magyarra fordítani mondjuk a „mean”, „nice” szavakat? Nekem is így tanították még, szótárfüzet, szódolgozat... és mai napig, nyelviskolákban, ha használják például ezt a Quizletet, egyik barátomnak segítettem angol nyelvvizsgára készülni, és mikor tanulta a szavakat, így mutatja felém, és kérdezi, hogy mi a „bizonytalan” angolul, nem jut eszébe. Én meg nézek rá, hogy... hát... most kapásból 4 szó eszembe jutott, mindet máshogyan használnám, és ez marhára kevés így, sőt, egyenesen értelmetlen a kérdés 😂 és akkor kérdezi, hogy most én nem tudok angolul rendesen? 😂
Egyetemi nyelvgyakorlatokon már pont inkább azt a stratégiát népszerűsítik, hogy hosszabb kifejezéseket, „language chunk”-okat kell megtanulni, és nem individuális szavakat, mert az nagyon sokszor becsaphat.
Igen, Budapesten sajnos méregdrágák a magán nyelvórák :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!