Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy lehet egyedül nyelvet...

Hogy lehet egyedül nyelvet tanulni nyelvtan meg szavak magolása nélkül?

Figyelt kérdés
Bármilyen cikket olvasok, mindegyik elveti a nyelvtan meg a szavak tanulását. Akkor mégis, hogy kezdjek el teljesen nulláról egy nyelvet? Mindenhol azt olvasom, hogy filmet nézzek, olvassak, hallgassak dalokat az adott nyelven. De mit segít ez akkor, ha teljesen kezdőként egyetlen szót sem értek belőle? Először csak kell valamennyi nyelvtan meg szó tanulás, hogy aztán legalább egy mondatot össze tudjak pakolni, és meg is értsem ezeket, ha látom.
2020. ápr. 26. 13:19
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
90%
Egy gyerek se ugy tanul nyelvet hogy oda ül a szotárhóz. Amúgy természetesen az első 1-2 hétben igy kell megtanulni pár alap dolgot, de ez rendkivül unalmas és az emberek 99,9% gyorsan feladja ezt a modszert.
2020. ápr. 26. 13:33
 2/12 anonim ***** válasza:
Hát, először legyen vlaami alapod; utána nézhetsz filmet; és közben a filmet ha valami lényeges szót nem tudsz; akkor gyorsan bemész a google fordítóba; vagy ha többféleképpen is próbáltad; és nem tudsz rájönni, hogy írják, akkor kiírod ide hallás alapján az egész mondatot is, és mi itt megfejthetjük.
2020. ápr. 26. 14:18
 3/12 anonim ***** válasza:
*De egyébként fain lehet szerintem, ha rax hozzá feliratot is; lehet maagyar is a felirat elúször, és utána lehet angol is; meg hallgathatod pl egy animét japán szöveg angol felirattal :)
2020. ápr. 26. 14:19
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt én nem helyeslem a nyelvtan teljes elvetését. Hidd el, nyelvtannal sokkal gyorsabban képes leszel megérteni pl. az igeidők közti a különbségeket, a szórendet, mintha anélkül sok-sok órán keresztül bifláznál példamondatokat, szövegeket, hallgatnád a filmeket, dalokat. (Most én itt hirtelen az angol nyelvre gondoltam, bár nem szerepel a kérdésben)

Másrészt el kell hinni, hogy az emberi agy teljesen „magától” is képes nyelvet tanulni, úgy, hogy se nyelvtant nem tanulsz, se szavakat nem magolsz: ha elkezdesz filmet nézni, még akkor is, ha egyetlen szót sem értesz belőle az elején, a cselekményből ki fogsz tudni következtetni alapvető szavakat és kifejezéseket, és ha már azokat érted, a körülötte lévő kontextust is fogod, és így tovább. A sokadig filmnél már érteni fogod a cselekményt is, az 1000. filmnél meg már érteni fogod a részleteket is.

Ezért jó a kedvenc filmjeidet választani, amiket már sokszor láttál magyarul, és kívülről tudod a szöveget. Így sokkal könnyebb, és persze nem csak egyszer lehet egy filmet megnézni :)

2020. ápr. 26. 14:36
 5/12 A kérdező kommentje:
Azért nem írtam nyelvet, mert akkor senki nem válaszol, egyébként a cseh nyelvről lenne szó. A nyelvtan tanulással semmi bajom, én imádtam a németben is nyelvtant tanulni, miután a logikáját megismertem élmény volt a passiv, kötőmód stb. is. Attól viszont el tud menni a kedvem, ha mondjuk nézek egy fimet és nem értem meg teljesen. Elmegy a kedvem az egésztől, feleslegesnek tartom, nyelvtant találni ebből a nyelvből meg nehéz, szóval sok alternatívám mégsincs :/
2020. ápr. 26. 14:44
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

#4 vagyok:

CSEH? :D Ez esetben végtelenített loop-on ajánlanám a Nap, széna, eper/Nap, széna és pár pofon/Nap, széna, erotika című, legendás és zseniális, 80-as/90-es évekbeli, csehszlovák filmtrilógiát :D Egy hét, és a főnévragozás is úgy fog menni, mintha született cseh lennél 😂

De komolyabban: én például, akármilyen bugyuták és gagyik, szeretek nyelvkönyvekből tanulni, gyógyszövegeket olvasni, amik semmiről nem szólnak, nyelvtant tanulni belőle, gyakorlófeladatokat megcsinálni. Nevetségesen béna szövegek vannak benne időnként, de TÖK MINDEGY. A lényeg, hogy valahol muszáj elkezdeni, muszáj egy alapszókincset magunkra szedni, hogy már komolyabb dolgokkal is lehessen foglalkozni.

2020. ápr. 26. 14:57
 7/12 A kérdező kommentje:
Köszi :D Német bugyuta szövegek után lehet nem lesz meglepő, már ha találok ilyeneket, az a baj, hogy mindenki angolt, németet, franciát, spanyolt, tanul mindenhol, és szinte csak ezekhez van érdemben használható anyag a neten...
2020. ápr. 26. 15:04
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Át tudom érezni, én szerbet tanultam, ahhoz is elég nehéz anyagot szerezni a neten.

Bár meglepő módon, az instagram volt, ami sokat segített nekem, bekövettem szerb nyelvű meme profilokat :D sok-sok szót lehet így is tanulni, mert hát a vicces dolgokat muszáj megértened.

Meg egyébként regényt tudnék még írni arról, hogy milyen érdekes módokon lehet akár szex közben is új szavakat tanulni :D Világ életemben utáltam szavakat magolni, meg az valóban egy hülye módszer szerintem is, így teljesen más módszereket kellett találnom a szókincsbővítésre :D

2020. ápr. 26. 15:10
 9/12 A kérdező kommentje:
XD Hát azt már észrevettem, hogy sok értelme nincs a szavakat bemagolni, mintha egy szódolgozatra készülnék, mert több mint a felét sose használom és két nap múlva úgyis kimegy a fejemből, szóval tényleg használni kell valahogy, ahhoz, hogy megmaradjanak, csak ugye platform erre se nagyon van, meg valahol el kell kezdeni, bár a mémes dolog jó ötlet. Gondolkodtam már nyelvtanáron, hogy legalább az A1-A2 szintet elérjem, aztán majd lesz valahogy, de ha jól tudom Pesten lehet méregdrágán tanulni 1-2 iskolában, ez meg így kivitelezhetetlen.
2020. ápr. 26. 15:17
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Így van, arról nem is beszélve, hogy egy szót kiragadni a kontextusból teljesen hülyeség. Ha csak az angolt veszem példának, hogy tudnánk rendesen magyarra fordítani mondjuk a „mean”, „nice” szavakat? Nekem is így tanították még, szótárfüzet, szódolgozat... és mai napig, nyelviskolákban, ha használják például ezt a Quizletet, egyik barátomnak segítettem angol nyelvvizsgára készülni, és mikor tanulta a szavakat, így mutatja felém, és kérdezi, hogy mi a „bizonytalan” angolul, nem jut eszébe. Én meg nézek rá, hogy... hát... most kapásból 4 szó eszembe jutott, mindet máshogyan használnám, és ez marhára kevés így, sőt, egyenesen értelmetlen a kérdés 😂 és akkor kérdezi, hogy most én nem tudok angolul rendesen? 😂

Egyetemi nyelvgyakorlatokon már pont inkább azt a stratégiát népszerűsítik, hogy hosszabb kifejezéseket, „language chunk”-okat kell megtanulni, és nem individuális szavakat, mert az nagyon sokszor becsaphat.

Igen, Budapesten sajnos méregdrágák a magán nyelvórák :/

2020. ápr. 26. 15:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!