Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Anglisztika. Irodalom, elemzések?

Anglisztika. Irodalom, elemzések?

Figyelt kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy Anglisztikán milyen gyakran, illetve mennyire keményen mennek ezek az Irodalommal kapcsolatos elemzések, illetve mennyiben megegyező, avagy különböző a Gimnáziumi irodalmi tanulmányoktól. Ide értem az ilyesfajta elemzési formákat, hogy:

-Szintaktikai, szemantikai

-Költői képek

-Forma

-Fókuszpont

-Téma, tárgy

-Verselés

-Stílus

-Hangulat

-Tengelyek

És még tudnám sorolni.

Mennyire lenne nehéz, ha a Magyar Irodalom-nál elég nehezen mennek ezek az elemzések, nem is kötnek le annyira.

Ez az egyik hátránya az erre a szakra való kacsingtatásomnak. De észrevételem szerint nem csak ebből áll az Anglisztika, szóval ez valmilyen szinten megkönnyebbíti a dolgot!

Az értelmes válaszadóknak köszönök mindent!

2020. febr. 12. 08:52
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk nagyon sok irodalmi szeminárium és előadás is van, jelentős részét teszi ki az anglisztikának. Én szeretek olvasni, elgondolkodni a könyveken, verseken, de néha annyi van, hogy túl sok. Inkább az a lényeg, hogy az adott koncepciót megértsd egy műben és össze tudd kötni a társadalmi/történelmi/akármilyen háttérrel, tematikával, ami az adott művel kapcsolatos. Nem kell ilyen nagyon durván elemezgetni dolgokat, hogy melyik metafora, előre-, visszautalás. Illetve a hangulat, idősíkok/narrációs technikák, ezek is gyakran előjönnek, de együtt megbeszélitek, nem olyan nehéz, csak sok. Az egyedi ötletek továbbá nagyon fontosak, hogy te magad mit látsz bele az adott műbe és meg is kell indokolni, miért.

Kell róluk esszéket is írni, na annak a struktúrája irtó fontos, fókuszmondat, tételmondat, MLA, bekezdések, formailag stimmeljen, ne plagizálj, de ezt nagyon sokszor a szátokba rágják majd és beadás előtt rá is szoktak nézni így ellenőrzésképp. De nem kötelező nyelvészi/irodalmár szinten elemezni, bár nyilván megteheted.

2020. febr. 12. 09:32
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Én most vagyok harmadéves anglisztikán, és nálunk is sok az irodalom. Én egyébként is azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne akkor jöjjön nyelvszakra, ha az angol/német/francia stb. órát szereti (vagy magát a nyelvet), hanem akkor, ha szereti és tudja is tanulni az irodalmat, a nyelvtant és a történelmet. Ugyanis itt három évig ez megy.
2020. febr. 12. 14:54
 3/6 A kérdező kommentje:

Kőszönöm a válaszokat, megkérdezhetem, hogy melyik Egyetemekre jártok? Hogy azért lássam és egy kiinduló pontot kapjak. Most szerettem meg az olvasást eddig nem igen álltam hozzá közel! Majd az elemzést is megszokom, lelkesedésem az van, ez jót tesz! A történelmet szeretem, falom is valamilyen szinten ezt mondhatom. Még az lenne a kérdésem, hogy gondolom nem úgy toppan be oda mindenki, hogy "na én már C2-es irodalmi szinten tudok angolul beszélni, elemezni". Ott rávezetnek elemzési taktikákra, olvasásra, érteomezésre és ilyenek? Magyarul szólva nem várnak el egyből mindent!

Köszönöm mégegyszer az építő, kedves válaszokat! :)

2020. febr. 13. 15:30
 4/6 anonim ***** válasza:
95%

Második válaszoló vagyok, én az SZTE-re járok (viszont muszáj elmondanom, hogy harmadéves vagyok, és úgy hallottam, már változtattak néhány dolgon azóta, hogy elkezdtem). Persze, nem úgy jönnek ide az emberek, hogy kész irodalmárok, és hatszor olvasták a Büszkeség és balítéletet angolul. Az első év különben is a nyelvi alapozásról szól, hogy aztán a többi két évben tudd a "szakmai" tárgyakat tanulni. Mindenki belerázódik idővel.

Egyébként van némi szabadság abban, hogy milyen tárgyakat veszel fel. Persze, meg van adva, hogy x kreditnek megfelelő irodalom kell, vagy töri, vagy nyelvészet, de több óra van, ami csak rád van bízva, hogy melyiket veszed fel. Én így próbáltam minimalizálni az irodalmat, ugyanis nagyon nem a szívem csücske, de azért a kötelező tárgyakon át tudtam magam szenvedni. A szabadon választható óráim szinte mind nyelvészeti témájúak voltak. Szóval ha még nem érzed magad nagyon pengének irodalomból, de mégis ide jönnél, akkor ez ne tartson vissza. Biztosan bele fogsz jönni.

2020. febr. 13. 17:40
 5/6 anonim ***** válasza:
95%
Szerintem sem kell aggódnod, valóban nem csak ebből áll. Én is SZTE-s vagyok, és nálunk pl. úgy van, hogy mondjuk meg van adva, hogy el kell végezni 3 amerikai vagy brit irodalommal kapcsolatos órát, de azt te döntöd el, hogy mit, erre a félévre a 19. századi irodalomtól kezdve a detektívregényeken át a posztmodernizmusig minden volt, szóval ha találsz olyat, ami érdekel, akkor az elemzést sem tehernek fogod érezni, hanem azt mondod, hogy valóban érdemes mélyen belemenni. Valamint az ember sok gyakorlással fejlődik, nekem első félévben volt egy órám, ahol hetente esszéket kellett írni (mondjuk azok nem irodalmi elemzések voltak, hanem tudományosabb esszék különböző témákban), félév elején volt, hogy 2-est kaptam, de elolvastam a tanár javítást, órán átvettük a gyakori hibákat, végül írtam 5-os esszéket is, és 4-essel zártam a félévet.
2020. febr. 13. 21:30
 6/6 A kérdező kommentje:

Wow köszönöm a válaszokat megnyugtattatok.

Sok új információt szereztem most, mégegyszer köszönöm! További szép estét, és jó tanulást kívánok! :)

2020. febr. 13. 23:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!